Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про Ющенка говорять стільки як про Кучму. Він та Піскун – антигерої

Середа, 13 квітня 2005, 11:37
На телеканалах України з'явилося більше повідомлень із двома точками зору і поменшало новин без посилання на джерело інформації.

Такими є дані "Моніторингу політичних новин", який реалізується в Україні Академією української преси. Проект передбачає дослідження змін в медійному просторі протягом жовтня 2003 - березня 2005 року, повідомляє УНІАН.

За словами доктора соціологічних наук Наталії Костенко, частка політичних новин у березні 2005 року була такою ж, як і у жовтні минулого року (45%), але в порівнянні з листопадом і груднем дещо знизилася.

Найбільша частка політичних новин спостерігалася на телеканалі "Тоніс" (55%), ТРК "Україна" та на "5-му каналі" (51%). Новини телеканалу "ICTV" віддають перевагу міжнародним подіям (23%), а також не політичним подіям, пов'язаним з Україною (10%). Частка новин без посилання на джерело інформації є найменшою з липня минулого року (8%).

У новинах всіх телеканалів повідомляється про основні події, проте у ієрархії уваги до подій телеканали помітно відрізняються. На ТРК "Київ" та "Тонісі" головною подією став конфлікт навколо футбольного клубу "Динамо" (Київ) (15% та 9% відповідно); соціальні проблеми найретельніше обговорювалися у новинах телеканалу "СТБ", а акції протесту на - ТРК "Україна" – 17%.

Дві точки зору на події представлені у 21% повідомлень – найбільша частка за весь період спостережень. У новинах "Тоніса" дві точки зору були представлені у 43% повідомлень, на "Новому каналі" – у 31%, на "1+1" – у 29%. Такі події як зростання цін на перевезення чи конфлікт навколо ФК "Динамо" (Київ) обговорюються переважно з двох точок зору (63% та 54% відповідно). 42% повідомлень обговорювалися у конфліктному контексті – найвищий показник з липня минулого року (у лютому 31%).

У березні помітно зменшилася частка журналістських коментарів щодо подій (64% проти 89% у грудні 2004 року). На ТРК "Україна" та УТ-1 ця частка становить 55% та 57% відповідно. Все частіше слово надається офіційним особам та громадянам, тоді як частка повідомлень з коментарями експертів залишається невелика - 5%.

У порівнянні з лютим у теленовинах зросла увага до політичних партій (22% до 29%). Позитивні оцінки виносяться переважно Кабінету Міністрів та силовим відомствам. Увага до політичних партій та фракцій, у порівнянні з лютим, стала більш рівномірною, а лідерами залишилися "Наша Україна" (8%) та СДПУ(о) – 6%.

Співвідношення уваги до президента Віктора Ющенка, прем`єра Юлії Тимошенко та спікера Верховної Ради Володимира Литвина більш збалансоване: 30%, 14% та 9% (у лютому 39%-12%-6%). Увага до Ющенка є такою ж, як у лютому 2004 року до тодішнього президента України Леоніда Кучми.

Водночас у теленовинах у березні лідерами негативного оцінювання були Кучма, одеський міський голова Руслан Боделан, генеральний прокурор України Святослав Піскун (40-60% усіх оцінок у повідомленнях про них мають конфліктний чи негативний характер).

Серед представників влади велика частка сумнівних оцінок у секретаря РНБОУ Петра Порошенка, мера Києва Олександра Омельченка, мера Одеси Едуарда Гурвіца, серед представників нової опозиції – у лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука, депутатів Нестора Шуфрича і Олега Блохіна та голови Партії регіонів Віктора Януковича (20-30%).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування