Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жердицький хоче, щоб Тимошенко представляла його в Європейському суді

Четвер, 14 квітня 2005, 20:01
Колишній депутат Верховної Ради й екс-глава Градобанка Віктор Жердицький звернувся в Європейський суд з приводу порушення його прав і втручання німецьких органів виконавчої судової влади у внутрішні справи України.

Про це він заявив у четвер на прес-конференції в Києві.

"Відбувся юридичний і політичний прецедент, коли німецькі виконавчі судові органи влади втрутилися у зону компетенції винятково українських держструктур і привласнили собі право судити без проведення слідства й вивчення українських законів цивільні відносини двох українських юридичних осіб - Градобанку й підприємства "Хорда", - сказав Жердицький.

Він вважає, що німецькі органи юстиції відмовилися передавати справу для розгляду в Україну (де перебували всі документи, свідки й очевидці), а замість цього без попереднього слідства змусили розглядати справу в німецькому суді "через особливості німецького судочинства й взаємодії його із представниками старої влади в Україні".

Присутній на прес-конференції адвокат Андрій Федур, який представляє інтереси Жердицького в Європейському суді, підкреслив, що заяву в цей суд Жердицький подав ще наприкінці минулого року. Зараз уже підготовлена обґрунтована скарга, і наприкінці лютого Європейський суд прийняв її до розгляду.

За словами адвоката, Жердицького намагалися притягти до відповідальності за порушення 5-7 статей Конвенції прав людини, причому вирок дотепер остаточно не сформульований.

"Вважаю, що є серйозне порушення з боку Німеччини стосовно громадянина Жердицького. Ми з адвокатом Віктором Агєєвим не сумніваємося, що до нашої позиції приєднається український уряд", - сказав Федур. За його словами, український уряд буде представляти інтереси України й Жердицького.

Через створений юридичний прецедент, "із Градобанком тепер будь-який український комбанк, у випадку наявності коррозрахунків у німецькому банку, його відносини з іншою українською юрособою підпадають не тільки під розгляд справи українськими судовими органами, як гарантує Конституція України, але й під владу повноважень будь-якого німецького суду, що є грубим втручанням у внутрішні справи України", - підкреслив Жердицький.

Він упевнений, що цей факт втручання в українське юридичне поле не тільки унеможливлює перемогу в конкурентній боротьбі українських підприємств, але й загрожує національним інтересам України.

Також екс-глава Градобанку сказав, що німецькі судові органи в курсі політичних зв’язків Жердицького з колишньою опозицією до старої влади, і це визнали в земельному суді Гильдесхайма.

При цьому, відзначив він, найбільше наполегливо вони продовжували "фальшивий судовий процес", щоб напередодні президентських виборів в Україні оголосити "свій несправедливий вирок, з огляду на координацію дій між старою владою й причетними учасниками переслідування з німецької сторони".

"Це свідчить про наявність серед німецьких ділових і політичних кіл людей, зацікавлених у збереженні старого режиму й сприянні цьому старому режиму Кучми", - додав Жердицький.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Жердицький після "камери терористів" вирішив не змагатися й повернувся

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування