Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не хоче почути компліменти, які почув Кучма, і створює ще одну Нацраду

Вівторок, 26 квітня 2005, 15:12
Президент України Віктор Ющенко створив Нацраду з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку.

Про це він повідомив, виступаючи на Всеукраїнських зборах з питань реформи управління державою.

Президент вважає метою реформи передачу влади на місця, до громади. Ющенко закликав "присвятити інтелект державному управлінню України".

"Ми кинули свою країну в травлю на 10 років, на коліна. І прийшли як вінець панування влади за десять років: ми маємо найменшу пенсію, найменшу зарплату, найменшу будь-яку гуманітарну допомогу. Друзі, я вас закликаю, може досить сидіти в окопах? Ви розумієте, що дія, як правило, винагороджується", - сказав президент.

Він нагадав, що на Майдані люди просили змін, зокрема децентралізувати владу. "Який приток фінансів треба ще сконцентрувати на Києві як столиці України, щоб ми наситилися цією централізацією влади?", - запитав Ющенко.

"Чи ми йдемо й далі тією дорогою, яка привела попередню владу до банкрутства? Друзі, я вас запевняю, якщо ця влада піде дорогою попереднього режиму, то її чекають ті самі компліменти нації, які були висловлені в листопаді минулого року Кучмі і решті режиму", - відзначив президент.

Водночас президент наголосив, що перерозподіл фінансування не вирішить цю проблему, оскільки вона лежить не в фінансах, а системі управління.

"Хіба ви не є свідками того, як криміналізується українська влада? Олександр Олександрович, в обласних радах не обласні адміністрації представлені і навіть не виборці представлені, а 2-3 родини, які керують цією областю, які повторюють те, що 14 років було у країні", - зазначив президент.

За його словами, кланова залежність торкнулася регіонів, і впливає на всі гілки влади.

"30% зведеного бюджету формується на місцях, 70% - за рахунок центрального бюджету. Ми стали свідками абсурдної фіскальної моделі. Спочатку 95% оборотів ідуть на Київ. А потім один дядько з Києва направить на регіон. З кожним днем ми бачимо цинізм цієї моделі, і вона не в десятку попадає, а в молоко цілить", - наголосив Ющенко.

Президент наголосив, що метою реформи управління є "не лише змінити персоналії, а й філософію, дати більше прав туди, де людина стикається з державою щодня".

Він нагадав цитату Михайла Драгоманова, що "централізм слід виривати з корінням".

Президент назвав конкретні кроки для проведення реформи управління.

По-перше, "державні органи мають припинити управляти там, де це може робити держава".

По-друге, громада має стати фінансово-спроможною, має бути розширена база для формування місцевих бюджетів.

По-третє, "самоврядування має стати ефективним і відповідальним". "Громадянин має знати свої права і обов’язки в громаді,… має знати, що у вирішенні проблем громади його голос вирішальний".

По-четверте, президент запропонував створити ефективну систему управління комплексу реформ системи влади. "Для цього має бути створений єдиний орган – Національна рада з питань місцевого самоврядування та регіонального розвитку. Такий указ я сьогодні підписав", - зазначив Ющенко.

Новостворена Нацрада має запропонувати "дорожню карту" адміністративної реформи та реформи управління. Він закликав також пояснити кожній людині її інтерес в реформі.

"Кожна реформа є ризики, але в нас є колосальний ресурс - воля громадян, які хочуть покінчити з минулим", - наголосив президент.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування