Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після Євробачення Україну чекає "міні Давос"

Вівторок, 5 квітня 2005, 00:40
Президент України Віктор Ющенко збирається провести в червні 2005 року в Києві економічний форум інвесторів, "міні Давос", на який буде запрошено більше тисячі інвесторів.

Метою форуму буде презентація найбільш актуальних для України інвестиційних проектів, повідомив президент, виступаючи в понеділок в Торгівельній палаті США перед потенційними інвесторами.

Ющенко розповів підприємцям про амбітні пріоритетні завдання на 2005 рік, які ставить перед собою нова влада в Україні.

По-перше, українська влада прагне здобути статус країни з ринковою економікою. По-друге — отримати членство в СОТ до жовтня 2005 року. По-третє, проведення лібералізації візового режиму з країнами Європейського Союзу, США і Швейцарії.

По-четверте, початок переговорів з Європейським Союзом про формування зони вільної торгівлі.

По-п’яте, залучення американських й інших партнерів до здійснення проектів енерго-, зокрема нафто- і газопостачання.

Ющенко наголосив, що Україна надзвичайно зацікавлена в реанімації проекту Одеса-Броди і формуванні газового консорціуму, у можливо нових варіантах транспортування нафти і газу з України.

Серед інших галузей, де Україна чекає на інвесторів, Ющенко назвав наукоємкі галузі, зокрема військово-промисловий комплекс, судно- і літакобудування, а також сільське господарство, будівництво доріг й інфраструктури.

Ющенко також повідомив про формування при президентові України Інвестиційної ради – громадської ініціативи, метою якої буде домога входженню інвесторів на український ринок.

Ющенко наполягав на тому, що Україна контролює макроекономічну ситуацію в країні і свої боргові зобов’язання. За його словами, ріст ВВП у 2005 році передбачається на рівні 8-9%.

Ющенко окремо зупинився на джерелах фінансування 16 соціальних програм, які новий уряд планує втілити в життя. Зокрема, на нових правилах роботи митниці, ліквідації податкових пільг для підприємств, ліквідації 24 вільних економічних зон.

Він наголосив, що за 4-5 тижнів роботи митниці у новому режимі надходження до бюджету зросли втричі. Починаючи з квітня, Україна скасовує всі пільги для великих підприємств. "Невдовзі, ви побачите самий модерний ринок в Європі," - наголосив Ющенко.

Президент також зупинився на темі реприватизації. "Уряд не зацікавлений в будь-яких процесах націоналізації чи реприватизації," - заявив Ющенко.

Однак, за його словами, по тих об’єктах, де було допущено порушення умов конкурсу чи закону буде проведено повторний конкурс приватизації. За словами Ющенка, йдеться про декілька десятків об’єктів, зокрема "Криворіжсталь".

Зустріч проходила в приміщенні Торгівельної палати США. Зал на приблизно 300 місць був заповнений вщент. Спонсорами події були такі великі американські корпорації як United States Steel Corporation, Raytheon, General Electric й інші.

Швидке опитування присутніх перед початком промови щодо того, що вони очікують від виступу Юшенка, показало, що учасники прийшли почути про гарантії нормальної роботи в Україні для іноземних інвесторів. Більшість опитаних до цього вже мала досвід роботи в Україні.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: