Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТИМОШЕНКО ПОБУДУЄ ЗАВОД В ОДЕСІ, щоб Росія більше не вказувала Україні її місце

Понеділок, 16 травня 2005, 12:42
Прем'єр Юлія Тимошенко заявляє, що в Одесі буде побудований новий нафтопереробний завод, який не працюватиме на російській нафті, для уникнення криз з бензином.

"В Одесі в припортовій зоні ми почнемо будувати найпотужніший, найсучасніший завод, орієнтований на нафту неросійського походження", - сказала Тимошенко на прес-конференції в понеділок.

Тимошенко сказала, що цей бензин буде дешевий, бо для доставки нафти на завод "не буде великих транспортних шляхів, тільки перевалка".

"Скільки будуватиметься завод? При самих песимістичних прогнозах – півтора роки!", - сказала Тимошенко.

За словами Тимошенко, в Одесі будуватимуть завод з глибиною переробки нафти 90%, тоді як нинішні українські НПЗ мають глибину від 46% до 76%.

Тимошенко в ситуації з бензином вчергове звинуватила російські компанії в монопольній змові, "коли 90% ринку нафти і нафтопродуктів тримають дві-три російські компанії".

"Ніхто не змирився, що президентські вибори виграв Віктор Андрійович Ющенко, ніхто не змирився, що прийшов новий уряд, і ніхто не змирився, що ми починаємо чистити те, що нам залишила стара влада", - сказала Тимошенко.

"Криза по постачанню нафтопродуктів створена штучно, це просто змова, просто саботаж! Хочуть показати Україні, де її місце!", - сказала Тимошенко.

Тимошенко сказала, що зараз "абсолютно припинив працювати завод у Лисичанську і досі не відновив роботу".

"Лукойл" і ТНК, які пообіцяли до 1 червня триматися нормальної цінової політики, тотально порушили зобов'язання саме в день 100 днів уряду", - сказала Тимошенко.

Крім того, за словами Тимошенко, виникли проблеми із заводом у Кременчуці, який, за словами Тимошенко, може закривати всі потреби України. "Але цей завод працює на татарській і російській нафті. Він мав підписані контракти, підтверджену прокачку, але з 7 травня на Кременчуцький завод припинили подавати нафту".

"Коли один завод тримає напругу по забезпеченню України ресурсами і коли такий завод вибивають з колії, то сумнівів немає – кризу створено штучно", - сказала Тимошенко

За її словами, постачання нафти було відновлено тільки 12 травня, після переговорів президента Ющенка з президентом Росії Путіним, і коли "відбулося спілкування з прем'єром Фрадковим".

Зараз, за словами Тимошенко, постачання нафти відновлено, "але 5-6 днів було достатньо, щоб створити дисбаланси". "Те, що вони відновили, не може компенсувати, коли нафту не постачали", - додала Тимошенко.

На питання про "магічні слова", які змусили Росію відновити постачання, Тимошенко сказала: "Ми попросили відновити".

За її словами, загалом в такій ситуації "не підходить еволюційне лікування таблетками, а потрібна хірургічна операція".

Тимошенко сказала, що побороти кризу можна диверсифікацією джерел постачань нафти, щоб відійти від прив'язки до Росії.

Першим вона назвала спрощення імпортних процедур, щоб наповнити ринок нафтопродуктів. Тимошенко закликала парламент терміново "прийняти закон про спрощення митних процедур, які стосуються імпортних нафтопродуктів".

"Завтра нам треба прийняти певний законопроект в парламенті – щоб відкрити шлях імпортним нафтопродуктам", - сказала Тимошенко.

Другим шляхом розв'язання кризи Тимошенко назвала розширення джерел постачання нафти в Україну. За словами Тимошенко, "сьогодні ми не можемо прийняти каспійську нафту чи будь-яку нафту з Чорного моря, бо не існує можливості подати цю нафту на нафтозаводи".

"Тому ми плануємо перемички трубопроводів, розширити потужності Кременчуцького заводу по прийняттю нафти залізницею протягом трьох місяців.

Також, сказала Тимошенко, "ми маємо програму, яка дозволила б з 1 липня збільшити потужність заводу з 600 до 900 тисяч тонн".

Вона також сказала, що нинішня ситуація не пов'язана з встановленням граничних цін на бензин. "Якби не було меж цін, то була б інша криза – ціни миттєво підвищені в 2-2,5 рази".

Тимошенко зазначила, що хоче "вибачитися перед всіма, хто сьогодні має обмеження з тим, щоб заправитися". "Ми беремо два тижні, щоб виправити ситуацію", - додала вона.

Під час відповіді Тимошенко на це запитання в залі прес-конференції зник звук. Присутній міністр економіки Сергій Терьохін пожартував, що це "теж саботаж".

"Українська правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:31
Рада може вже цього тижня ухвалити законопроєкт про штрафи за ухилення від мобілізації 
16:28
МЗС України заявило, що не визнає президентства Путіна і закликало інші країни слідувати цьому прикладу
16:19
"Перервою був полон": історія хорунжого "Спайдера", який 10 років служить в Азові і виховує бійців
16:04
"Може призвести до ядерного інциденту": Галущенко прокоментував намір росіян запустити ЗАЕС
16:00
ЗМІ: Країнам ЄС розіслали пропозицію 14-пакета санкцій проти Росії
15:45
SpaceX відкрила бронювання місць для польоту у космос: які напрямки доступні
15:43
фотоЗ’явилися супутникові знімки з місця удару ГУР по швидкісному катеру РФ у Криму
15:41
Глава Єврокомісії озвучила підсумки зустрічі з Сі, де говорили про Україну
15:34
Польський суддя приїхав у Білорусь і хоче просити там політичного притулку
15:22
Арахамія запропонував депутатам взяти "слугу" Клочка на поруки
Усі новини...
Реклама: