Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО ПОКРИТИКУВАВ ТИМОШЕНКО ЗА ПОВОДЖЕННЯ З РОСІЙСЬКИМИ НАФТОКОМПАНІЯМИ?

Понеділок, 16 травня 2005, 17:47
Президент України Віктор Ющенко вважає, що є можливість досягти домовленості з Росією по врегулюванню нафтової кризи на зміну "на більш ясну" позицію України щодо ціноутворення.

Для цього, за його словами, у четвер буде проведена нарада за участю всіх зацікавлених сторін, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я впевнений, що є можливість сьогодні домовитися з російською стороною по врегулюванню цього конфлікту на зміну позиції України - прогнозованої, очікуваної, більш ясної - у такому делікатному питанні як ціноутворення", - заявив Ющенко журналістам на борту літака, яким він прибув у Київ з Варшави.

При цьому Ющенко відзначив, що в питанні ціноутворення "не кращим чином поводилась українська команда".

"Я б хотів запросити російських підприємців, які працюють на поставці сирої нафти, нафтопродуктів, запросити керівників нафтозаводів, у тому числі приватних заводів, і нам потрібно із чистого аркуша почати розмову", - підкреслив Ющенко.

Він відзначив, що "обидві сторони за цей період допустили певні кроки, які завдали шкоди репутації один одного й організації здорового ринку".

"Але на сьогодні ми вже бачимо історію цієї проблеми, і тому я б хотів присвятити засідання тому, щоб розрулити ці питання", - сказав глава української держави, підкресливши, що перед від'їздом до Литви й Польщі вже зустрічався з російськими нафтопостачальниками.

"Я домовився, що одержу позицію російської сторони на ситуацію, яка б допомогла врегулюванню цього конфлікту", - сказав Ющенко.

Ющенко підкреслив, що основне завдання, яке стоїть перед керівництвом України зараз - це "дати швидке рішення на оптимізацію ситуації нафтопродуктів на українському ринку".

"У мене кілька днів назад була розмова з Володимиром Путіним (президент РФ), були три розмови із прем'єр-міністром Фрадковим з цього питання", - сказав Ющенко.

"Коли мені уряд доповів, що з'явилися проблеми прокачування з "Ространзитом", я зв'язався із президентом Путіним, посилаючись на те, що є контракти, оплачені й підтверджені. Як потім з'ясувалося, проблема прокачування не є проблемою самого прокачування, а (проблемою) неузгодженості ціни на поставку сирої нафти, починаючи з Татнафти" і закінчуючи іншими структурами", - відзначив Ющенко.

У той же час він відзначив, що "Ространзит" готово надавати прокачування, "це прокачування залімітоване", але конфлікт знаходиться в іншій площині.

"Це втручання в ціноутворення й тиск неринковим способом привів до того, що значна частина закордонних учасників ринку до України ставиться дуже обережно. Вони не розуміють логіку й, зокрема, перспективи цього поводження", - відзначив глава української держави.

Він також відзначив, що Антимонопольний комітет також "виявив беззубість і слабість в урегулюванні цієї теми", оскільки протягом останніх років склалися умови, які серйозно монополізують український ринок певними колами", - відзначив Ющенко.

Як повідомлялося, останнім часом в Україні утворився дефіцит нафтопродуктів у зв'язку з тим, що російські нафтотрейдери хочуть підвищити ціну на паливо. Прем'єр Юлія Тимошенко обвинуватила росіян у створенні штучного дефіциту бензину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування