Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зварич побачив хитрість Кучми і вважає, що Україна прив’язана до ЄЕП

Середа, 1 червня 2005, 20:25
Міністр юстиції Роман Зварич вважає, що Україна не може не підписувати угоди в рамках Єдиного економічного простору, бо це буде порушенням Віденської конвенції.

Про це Зварич сказав у коментарі журналістам, додавши, що зараз Україна знаходиться у "невизначеному правовому положенні" стосовно ЄЕП.

"Президент Кучма хоч і підписав угоду про ЄЕП із застереженням, що вона діє у тих пунктах, які не суперечать Конституції, але так і не зробив подання до Конституційного суду для тлумачення таких пунктів", - сказав Зварич.

"Якщо він цього не зробив, то був менше зацікавлений у просуванні до ЄЕП", - додав Зварич.

"Але ми підписали угоду про ЄЕП, вона чинна, і Україна повинна відповідно до Віденської конвенції її виконувати. Інакше треба робити подання до Верховної Ради про денонсацію цієї угоди", - сказав Зварич.

Тепер, за його словами, нові угоди, які підпише Україна, разом із договором про створення ЄЕП будуть піддаватися тлумаченню Конституційним судом.

За словами міністра, оскільки ідеться про міжнародну угоду, то подання про її тлумачення до Конституційного суду можуть зробити лише президент чи Кабмін, а не народні депутати.

На питання, чому ж нова влада не підготує подання до Конституційного суду щодо угоди про ЄЕП, Зварич сказав, що це не потрібно робити.

"Нова влада зробить подання не скоро, бо це політично небезпечне питання. І це подання викличе в наших партнерів сумніви в наших намірах інтегруватися до ЄЕП", - сказав Зварич.

"Натомість ми повинні продемонструвати, що готові виконувати зобов’язання, які взяли, підписавши угоду, і які співпадають з нашими національними інтересами. Вибрати швидкість інтеграції, а потім визначитися з фундаментальним правовим питанням (щодо несуперечності угоди про ЄЕП Конституції України)", - додав Зварич.

За словами Зварича, на нещодавньому засіданні Радбезу він порушував питання стосовно невизначеності у питанні ЄЕП.

Позиція членів РНБОУ, сказав міністр юстиції, була така, що подання до Конституційного суду робити треба, але не зараз.

На питання, що в угоді про ЄЕП не відповідає Конституції, Зварич сказав, що "можна ставити під сумнів єдиний регулюючий орган".

У свою чергу міністр закордонних справ Борис Тарасюк сказав журналістам, що "Україна готова співпрацювати в рамках ЄЕП настільки, наскільки це не суперечить членству в Світовій організації торгівлі й інтеграції до ЄС".

"Ми готові брати участь у реалізації зони вільної торгівлі. Я знаю від високих джерел в ЄС, що це не суперечить інтеграції до Євросоюзу", - додав Тарасюк.

Українська правда


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування