Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Івченко домовився про газ з Туркменбаші, а Росія підніме ціни

П'ятниця, 24 червня 2005, 14:56
"Газпром" має намір з 2006 року збільшити ціну газу для країн СНД і Балтії.

Про це заявив керівник "Газпрому" Олексій Міллер у п’ятницю, повідомляє УНІАН.

Крім того, компанія планує перейти з наступного року на ринкові механізми, виключивши бартер. Він зазначив, що в 2004 році в країни СНД і Балтії газовий концерн експортував 52 мільярди кубометрів газу.

Міллер також заявив, що в стратегічних планах компанії - вихід на ринок Америки і Азії, виробництво і поставка не тільки мережевого, а й зрідженого природного газу. За його словами, зараз опрацьовується можливість поставок СПГ в Мексику і Канаду з метою забезпечення попиту США.

Водночас з 1 липня Україна оплачуватиме туркменський газ "чистою валютою" за ціною 44 дол. за 1 тис. кубометрів.

Відповідну угоду було підписано в результаті зустрічі голови "Нафтогазу України" Олексія Івченка з президентом Туркменії Сапармуратом Ніязовим.

За словами Івченка, "підписані 4 історичні документи" - про валютну оплату газу з 1 липня, а також додаткову угоду про поставки товарів в рахунок оплати до 31 грудня газу, поставленого в першому півріччі 2005 року.

Підписано також дві угоди щодо інвестиційного газу, який надається Туркменією в рахунок оплати послуг працюючих в країні українських компаній. Обсяг таких поставок збільшено з 4,5 млрд. куб. м до 5 млрд. куб. м. У 2006 році інвестиційний газ становитиме 6 млрд. куб. м.

Раніше Ніязов вимагав термінового погашення боргу в $600 млн. по клірингових товарних постачаннях в оплату туркменського газу в 2004 році.

Для вирішення проблеми у четвер до Ашхабаду за дорученням президента Віктора Ющенка і уряду відправилася делегація "Нафтогазу" на чолі з Івченком.

Читайте також:

Туркменбаші звинуватив Україну, що вона його "красиво дурить"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування