Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко пообіцяла війну неплатникам податків

П'ятниця, 24 червня 2005, 15:18
Уряд України має намір підсилити боротьбу з ухилянням від сплати податків.

Про це повідомила журналістам прем'єр Юлія Тимошенко за підсумками міжвідомчої наради, повідомляє Інтерфакс-Україна

Нарада пройшла за участю представників Державної податкової адміністрації, Нацбанку, Головного Контрольно-ревізійного управління, Мінекономіки, Генпрокуратури й інших державних органів у п'ятницю.

За словами прем'єра, тіньовий сектор в 2004 році становив близько 57% ВВП. У той же час вона сказала, що проблеми залишаються. "Найбільш криміналізованими", за її словами, є податок на додану вартість (ПДВ) і податок із прибутку.

"Продовжують не сплачувати мільярдні суми", - сказала прем'єр.

За її словами, на нараді обговорювалися кроки влади щодо поліпшення ситуації по сплаті податків. За інформацією Тимошенко, в Україні існує 1051 виробниче підприємство з обсягами реалізації понад 200 млн. грн. на рік.

Аналіз податкового навантаження на ці підприємства дозволяє зробити висновок про те, що їхня значна частина сплачує податки не повною мірою. 731 підприємство не сплачує податки або застосовує різні схеми їхньої мінімізації. У результаті багато хто з них мають співвідношення валового прибутку до обсягу сплачених податків на рівні нижче 1%.

Говорячи про банківську сферу, Тимошенко сказала, що найбільший обіг мають 20 українських банків. При цьому, якщо в "Укрексімбанку" співвідношення валового доходу до сплачених податків становить 12%, то, зокрема, у "Правекс Банку" й банку "Надра" податкове навантаження - менше 1%.

Тимошенко також відзначила, що багато банків надають подвійну звітність: одну - у Нацбанк для збереження гарного рейтингу, другу, значно меншу - у податкові органи.

У зв’язку з цим Тимошенко підкреслила необхідність підняти питання про можливість заборони залучення такими банками коштів від населення. Разом з тим, за її словами, остаточні рекомендації із цього питання має сформулювати Нацбанк. "Питання є... До банків і підприємств тільки одна вимога: сплачуйте податки чесно", - сказала прем'єр.

За її словами, для розробки заходів для поліпшення ситуації зі сплатою податків, а також щоб уникнути випадків ухилення від оподатковування з використанням офшорних зон, створено спеціальну міжвідомчу групу на чолі із заступником генпрокурора Тетяною Корняковою.

Крім того, як повідомила Тимошенко, значними залишаються зловживання в сфері експорту-імпорту. Зокрема, мова йде про факти незаконного відшкодування ПДВ, мінімізації оподатковування, а також про зловживання в сфері страхування.

Глава уряду пообіцяла провести нараду з керівниками найбільших підприємств України, на якому буде роз'яснена позиція Кабінету міністрів щодо питання сплати податків.

При цьому прем'єр відзначила готовність уряду бути партнером бізнесу, але за умови сплати податків. У той же час вона висловила впевненість, що це питання можна буде врегулювати "мирно".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: