Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко зробила "несподіваний" подарунок російським зерновикам?

Четвер, 30 червня 2005, 11:21
Рішення Кабміну про підвищення цін на зерно до світового рівня може призвести до того, що українське зерно стане дорожчим за російське і втратить частину експортних ринків у Північній Африці, Європі і на Близькому Сході.

Про це пишуть російські "Вєдомості", відзначаючи, що "українська влада може піднести російським експортерам зерна неочікуваний подарунок".

Як заявила в середу Тимошенко, вихід української держави на ринок експорту зернових пов'язаний з бажанням мінімізувати участь посередників, що раніше скуповували зерно за безцінь і продавали на експорт за світовими цінами.

Таким чином український уряд має намір підвищити внутрішні ціни на зерно до рівня світових. Наприклад, Кабінет міністрів установив мінімальну закупівельну ціну на пшеницю 3-го класу в $140/т.

"Але експортна ціна складає зараз $115/т", - дивується заступник голови правління української компанії "Рамбурс" Сергій Черченко, пишуть "Вєдомості".

"Дати селянам можливість продати зерно за гідними цінами - ідея блага, і ми її підтримуємо, але монополізація експорту ні до чого хорошого не призведе", - попереджає Черченко.

Він упевнений, що передача експорту зерна в руки двох держкомпаній ("Держрезерв" і ГАК "Хліб України" створить "божевільний ґрунт для зловживань", а також призведе до зриву українських експортних контрактів, що у підсумку дістануться російським і казахським експортерам.

Судячи з оголошених мінімальних закупівельних цін на українську пшеницю, російське зерно вже стало більш конкурентним. Пшеницю 5-го класу Кабінет міністрів України оцінив у $100/т, російські ціни на півдні Росії зараз на $10 нижче, відзначають "Вєдомості".

Найбільший російський експортер зерна - компанія "Югтранзитсервис" не вірить у те, що українці цілком припинять експорт.

"Навіть якщо вони на місяць зупинять експорт, для нас би це стало подарунком", - говорить гендиректор "Югтранзитсервиса" Кирило Подольський. Утім, трейдер вважає, що користь для російських компаній усе одно буде.

"На тлі подібних заяв [українського уряду] покупці остережуться укладати контракти з українськими трейдерами і частина постачань може перейти до російських компаній", - вважає Подольський.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: