Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Радник Ющенка розповів, як врятувати Україну від сатани

Неділя, 5 червня 2005, 16:15
Президент Центру економічного розвитку, радник президента України Олександр Пасхавер вважає, що розмови про реприватизацію призвели до погіршення економічної ситуації в країні.

Уряд "уже переконався, що реприватизація — вкрай негативний чинник для економіки", - сказав він в інтерв’ю "Дзеркалу тижня", опублікованому в суботу.

"Прогнози справдилися. Коли десятки експертів стверджували, що реприватизація псує інвестиційний клімат і що кожен районний начальник матиме свою "Криворіжсталь", що це підвищує рівень корупційності, а не знижує, — все збувається", - вважає Пасхавер.

"Невизначений характер обвинувачень, непевність адрес, факт оголошення винним до суду — все це робить атмосферу в підприємницьких колах дуже тривожною", - говорить він.

"Та якби від цього страждали лише ті, хто потрапляє до списків... Майже жоден великий інвестор не обходить це питання стороною... Зазвичай усе зводиться до того, що "ми хотіли б до вас прийти, але давайте почекаємо, поки цей безлад скінчиться, тоді й вирішуватимемо". Це і є пряма вказівка на те, що найгірші прогнози збуваються", - пояснив він.

За його словами, реприватизація може створити "довгостроковий негативний образ країни". Він навів приклад із минулого, коли більшовики відмовилися платити за царськими боргами.
"Скільки років існувала радянська влада, стільки років це питання поставало, і Росія, вже не будучи у складі Союзу, не могла нормально розвивати економічні відносини з розвиненими країнами, поки не вирішила цю проблему", - пояснив Пасхавер.

"Якщо реприватизація в Україні трактуватиметься міжнародним співтовариством як порушення прав власників, претензії до держави за кордоном можуть пред’являти невизначено довго та в украй болючій для України формі", - сказав він.

Пасхавер також висловив переконання, що в таких питаннях як реприватизація "найменше можна спиратися на громадську думку". "Народ гостро реагує на несправедливість... Та коли б’ють по "поганих власниках", б’ють і по економіці. Але ж у народу ніхто не запитує: ну як, ти готовий задовольнити почуття справедливості за рахунок власного добробуту", - сказав він.

Проте, як відзначив Пасхавер, "процес пішов і його вже не зупинити". "Якщо чотири місяці тому я міг говорити "врятуй нас, Боже, від реприватизації", "щезни, сатано!", то зараз такого не скажеш. Процес пішов...", - сказав він

"Зараз уже нема сенсу сперечатися, потрібна чи не потрібна реприватизація. Слід говорити про те, як цивілізованим способом вийти з цього глухого кута", - вважає Пасхавер.

За його с ловами, "зараз необхідно запропонувати альтернативи силовому, примусовому варіанту". "Я категорично проти примусових рішень, коли чинний закон не порушено", - додав він.

Він назвав можливою "добровільну реприватизацію", "якщо ми перестанемо створювати образ ворога в особі покупців найбільших об’єктів приватизації".

"Можна домовитися про те, що приватизаційну угоду оцінює команда незалежних експертів, зокрема представників поважних міжнародних оціночних компаній, що забезпечує менші підозри в корупції", - запропонував Пасхавер вихід із ситуації.

"Можливий іще один, дещо простіший варіант. Підрахуємо, якою є загальна сума недоплати, скажімо, за 30 угодами, а потім розкинемо цю суму на кількість підприємств. Вийде однакова для всіх частка доплати від суми укладених угод. Такий шлях простий і потенційно менш корупційний", - вважає він.

"Є шанс стати багатою у країни із традиційно сильною корупцією (і в цьому нас переконує приклад, скажімо, Італії). Та країна, в якій держава і суспільство не поважають права власності, не стане багатою ніколи", - підсумував Пасхавер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування