Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин розкрив секрет, що "Наша Україна" і "Єда" домовилися ще в 2002

Понеділок, 6 червня 2005, 19:37
Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявляє, що в 2002 році між блоками "За єдину Україну" і "Наша Україна" існувала домовленість щодо посади прем'єр-міністра, яку мав би зайняти представник Ющенка.

Про це він сказав на семінарі для регіональних засобів масової інформації в понеділок у Києві.

"У 2002 році ми важко шукали коаліцію. Ви пам'ятаєте, що від "Єдиної України" (очолюваної Литвином) було 184 народних депутата, десь у межах 120 було від блоку Ющенка. Ми постійно проводили переговори, шукали контакти. І, у принципі, навіть було домовлено про прем'єрську посаду", - сказав Литвин.

"Але люди, які не знаходили собі місця в цій угоді, яка була погоджена, наступного дня з ранку зруйнували цю домовленість", - сказав Литвин.

"Ми тоді втратили величезний шанс забезпечити стабільність, динамічний розвиток України через те, що не були враховані плани, я не кажу амбіції, певних людей", - підкреслив Литвин. За його словами, тоді посада прем'єр-міністра повинна була відійти до блоку Віктора Ющенка "Наша Україна".

"Я про це кажу вперше - і в цьому можна переконатися в людей, які були уповноважені вести переговори", - сказав Литвин.

Спікер підкреслив, що якби тоді домовленість була дотримана, то не було би протистояння між владою й опозицією під час президентських виборів 2004 року, і усе розвивалося б зовсім в іншому напрямку.

"Але коли мені ставлять запитання про нову владу і старий парламент, то це звучить дуже дивно. За винятком двох міністрів - міністра оборони і міністра з питань паливно-енергетичного комплексу - це всі депутати Верховної Ради", - зазначив Литвин.

"Про яку нову владу і старий парламент можна говорити? Я просив би відійти від штампів", - підкреслив спікер, додавши, що це також стосується і тези про поділ влади і бізнесу.

Спікер також підкреслив, що в державі усе відбувалося і відбувається закономірно.

"Те рішення, що прийняв народ на виборах - це оптимальне рішення для України", - сказав Литвин, додавши, що питання залишається лише в тому, чи буде реалізоване те, що було задекларовано.

"Сьогодні в нас є унікальний шанс, це третій шанс, створити державу. І якщо ми цей шанс не реалізуємо, нас просто проклянуть", - сказав Литвин.

Литвин вважає, що українській владі необхідно зосередитися на об'єднуючих моментах для державотворення. "Нам нічого ділити, у нас одна Україна", - відзначив він.

Говорячи про майбутні парламентські вибори, спікер висловив думку, що парламент не підтримає пропозицію про збільшення прохідного бар'єра в парламент до 5% (зараз прохідний бар'єр для партій у парламент складає 3%).

У той же час Литвин підкреслив, що не бачить проблем із проходженням у парламент для очолюваної ним Народної партії.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування