Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Молдова таки помириться з Придністров’ям за планом Ющенка?

Середа, 13 липня 2005, 13:56
Молдавія заявила про готовність надати Придністров'ю статус автономно-територіального утворення у формі республіки.

Як повідомили в прес-службі парламенту Молдавії, це передбачає проект закону про основні положення особливого правового статусу населених пунктів лівобережжя Дністра (Придністровського регіону Республіки Молдова), який офіційний Кишинів представив на розгляд посередникам від Російської Федерації, України і ОБСЄ, повідомляє УНІАН з посиланням на РБК.

Цей документ, розроблений відповідно до положень українського плану з врегулювання придністровської проблеми, посередникам представив напередодні міністр реінтеграції Молдавії Василь Шова. Він передбачає, що у складі Молдавії Придністров'я матиме статус адміністративно-територіального утворення у формі республіки.

Регіон, будучи невід'ємною частиною Молдавії, матиме право на вихід зі складу республіки у разі прийняття рішення про об'єднання Молдавії з іншою державою або у разі втрати країною статусу суб'єкта міжнародного права.

При цьому вихід Придністров'я із складу Республіки Молдова може бути здійснений під міжнародним моніторингом на підставі рішення, підтриманого більшістю громадян в ході відповідного референдуму.

Передбачається, що Придністров'я братиме участь в проведенні внутрішньої і зовнішньоекономічної політики Молдавії, а також підтримуватиме, відповідно до законодавства республіки, зовнішні зв'язки в області економіки, науково-технічній і гуманітарній сферах.

Запропоновано вважати, що природні ресурси, рухоме і нерухоме майно, які є в регіоні, будуть власністю Молдавії, і водночас економічною базою Придністров'я.

Вищим законодавчим органом Придністров'я буде Верховна Рада, обрана на основі вільних, транспарентних і демократичних виборів. Підготовка і проведення виборів у Верховну Раду Придністров'я будуть здійснені міжнародною виборчою комісією під мандатом ОБСЄ.

Вищим виконавчим органом Придністровської Республіки буде кабінет міністрів, який затвердить Верховна Рада Придністров'я.

Як повідомлялося, на квітневому саміті ГУУАМ в Кишиневі президент України Віктор Ющенко представив план придністровського врегулювання.

Київ пропонував офіційному Тирасполю створити умови для розвитку демократичної системи, громадянського суспільства і багатопартійності.

Ющенко пропонував найближчим часом провести "вільні і демократичні" вибори у Верховну Раду Придністров'я і закликав США, Європейський Союз, Раду Європи, ОБСЄ, РФ разом з Україною забезпечити контроль над проведенням виборів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування