Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко підвищила олігархам і Києву ціну на електрику

П'ятниця, 22 липня 2005, 11:22
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в четвер підписала постанову про поетапне введення єдиних тарифів на електроенергію.

Як пише українське видання "Комерсанта", це рішення "вкрай невигідне підприємствам промислово розвитих областей Східної України, де традиційно сильні позиції найбільших українських олігархів".

Уже через десять місяців заводи Донецької, Луганської, Дніпропетровської і Запорізької областей будуть платити за електрику в 1,5 рази більше, ніж зараз, відзначає видання.

Відповідно до постанови уряду, в Україні має залишитися лише два види тарифів на електроенергію, встановлюваних у залежності від використовуваних промспоживачем ліній електропередачі (потужністю до 35 КВт і понад 35 КВт).

Відповідні зміни в тарифну політику повинна внести Національна комісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ), яка визначить розмір ставок.

Диверсифікованості ж тарифів по регіональному принципу більше не буде. Таким чином, усі промислові споживачі електроенергії в країні будуть платити за електрику однаково.

"Ця система створює рівні умови для розвитку всіх регіонів України. Внесені зміни дозволять розвиватися промисловості депресивних областей, таких як Херсонська або Кіровоградська, – розповів "Комерсант" президент НАК "Енергетична компанія України" Юрій Продан.

Зараз роздрібні тарифи для промспоживачів визначаються в залежності від собівартості передачі електрики обласними лініями електропередач. Найнижчі розцінки на електрику – у Східній Україні, де багато великих промислових підприємств, під'єднаних до високовольтних ліній електропередач, пише видання.

Найдорожче Кв/год коштує в аграрних регіонах (центральні і південні області України) з розгалуженими і малопотужними електромережами і високою часткою так званих побутових абонентів в енергоспоживанні. За оцінками НКРЕ, різниця в роздрібних розцінках між аграрними і промисловими областями складає від 30% до 60%.

З реалізацією постанови ця різниця ліквідується. Як заявили в прес-службі НКРЕ, точний розмір єдиного тарифу на електроенергію поки невідомий.

Однак, за словами представників комісії, швидше за все, єдиний тариф буде трохи нижче від середнього показника сьогоднішніх цін, що складає 18-28 копійок за Квт/год. Це означає, що для аграрних районів ціна електрики знизиться. За встановлення єдиного тарифу заплатять індустріально розвиті райони.

За оцінками НКРЕ, споживачі Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької областей і Києва після переходу на єдиний тариф будуть платити за електрику на 18-50% більше, ніж зараз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування