Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол Німеччини радий, що ЄС не обіцяє Україні членство

Неділя, 3 липня 2005, 13:51
Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн вважає, що Україні не варто "зациклюватися" на перспективі членства в Європейському Союзі.

Таку думку він висловив в інтерв'ю газеті "Київський Телеграф", опублікованому в суботу.

"Я багато в чому підтримую висловлення українського керівництва з цього питання. І можу тільки підтвердити, що не потрібно зациклюватися на віддаленій або найближчій перспективі членства України в Європейському Союзі", - вважає посол.

"Сам розвиток країни покаже цю перспективу. А керівництво, насамперед, ставить перед собою завдання забезпечити такий розвиток своєї держави, що сприяв би просуванню України на шляху членства в ЄС", - сказав він.

"Я навіть вважаю сприятливою обставиною те, що Україна не одержала чітких обіцянок про членство в ЄС, як Туреччина", - сказав Штюдеманн. Як відомо, 29 червня Єврокомісія оприлюднила офіційну пропозицію з жовтня почати переговори з Туреччиною щодо її членства в ЄС.

"Тих обіцянок, щодо яких зараз з'явилося багато знаків питання у зв'язку з очевидними труднощами, які переживає ЄС у цей час", - пояснив він.

"По-моєму, добре, що відносини України з Євросоюзом характеризуються достатнім ступенем гнучкості", - сказав посол.

"Що стосується Європейського Союзу, то ніхто не знає й не може сказати, як він буде виглядати через 10-15 років. Так само, як ніхто не знає, якою буде Україна. Тому я думаю, що потрібно просто робити все для того, щоб забезпечити стабільний і поступальний розвиток України. Те ж саме стосується Євросоюзу", - підкреслив він.

Відповідаючи на запитання, як поведеться Європа у випадку вступу України в ЄЕП, Штюдеманн сказав: "Якщо це буде корисним для України й інших партнерів по цьому об'єднанню, то чому б і ні".

"Але справа в тому, що ніхто не може цього сказати з усією визначеністю. Невідомо, чи задовольниться Росія, скажемо, тільки створенням вільної економічної зони в рамках ЄЕП", - сказав він.

"І я думаю, що для України буде неприйнятним усе, що йде далі планів створення цієї зони вільної торгівлі. Тому що все інше значно ускладнює для України її перспективи просування на Захід, у напрямку Європейського Союзу", - вважає посол.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування