Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З жовтня більшість ліків продаватимуть за рецептом

Понеділок, 22 серпня 2005, 15:21

Міністр охорони здоров’я Микола Поліщук заявив, що з жовтня цього року більшість лікарських препаратів в Україні переходить у статус рецептурних.

Про це він повідомив у понеділок на прес-конференції.

За його словами, з 20 жовтня набуде чинності наказ щодо правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби, за допомогою якого МОЗ сподівається убезпечити громадян від несанкціонованого прийняття ліків.

"Сьогодні ніхто не несе відповідальності за неконтрольований та неадекватний прийом ліків. Лікар не виписує, аптекар відпускає, людина приймає препарати без режиму та дозування, і потім її привозять до токсикології", - зазначив міністр.

Згідно з наказом, затверджено форми рецептурного бланку. За спеціальною формою № 3 виписуватимуться наркотичні (психотропні) лікарські засоби та трамадол. Для всіх інших видів ліків передбачено форму № 1.

Окрім цього, за словами міністра, наказ спрощує реквізити, необхідні для оформлення рецепту: обов’язковими є лише штамп закладу охорони здоров’я, підпис та особиста печатка лікаря. Під час оформлення форми № 3 потрібен також підпис керівника закладу охорони здоров’я або його заступника.

За словами заступника міністра Віктора Рибчука, "на сьогоднішній день в Україні відпускаються без рецептів 46, 9 % ліків". У той час у країнах Європи, зазначає Рибчук, "безрецептурними є максимум 20 % ліків".

Як повідомив заступник міністра, наказ вводить для працівників аптек нову колонку – статус лікарського препарату.

"Якщо препарат не входить до списку (спеціальний перелік лікарських засобів, що відпускаються без рецептів) і при цьому його статус визнано безрецептурним – продаватиметься він без рецепту", - повідомив Рибчук.

Щодо зобов’язання лікарів виписувати рецепти Поліщук зазначив, що законодавством передбачені санкції проти порушників. "Ми будемо проводити чіткий контроль, у разі порушення наказів, суб’єкти господарювання позбавлятимуться ліцензії", - зазначив міністр.

Водночас Рибчук звернувся до громадян з проханням не займатися самолікуванням.

"Безпечних лікарських препаратів не існує. Всі лікарські препарати мають побічні дії. Їх усі потрібно приймати у відповідності до інструкції, включаючи режим і дозування прийому", - закликав заступник міністра.

"Люди! Ліки – то є отрута, якщо вони неадекватно прийняті, якщо адекватно – то є лікувальний засіб", - додав Поліщук.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: