Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банки хотіли підірвати гривню?

Вівторок, 23 серпня 2005, 17:53

Нацбанк України вважає, що низка українських банків намагались дестабілізувати курс гривні.

Про це у вівторок повідомляє "Інтерфакс – Україна" з посиланням на прес-службу НБУ.

Відповідно до повідомлення, аналіз ходу подій на валютному ринку протягом останніх місяців свідчить про те, що окремі банки намагалися здійснити некоректні операції, надаючи на торговельну сесію заявки щодо продажу великих обсягів іноземних валют, яких фактично не мали у своєму розпорядженні.

У той же час реальні суми валют, що знаходилося на рахунках цих банків, не дозволяли їм вийти на торговельну сесію з подібними заявками.

"Національний банк розцінює такі дії як здійснення фальшивих спекулятивних атак для цілеспрямованої дестабілізації курсу національної валюти", - іде мова в повідомленні прес-служби.

Прес-служба відзначає, що такі дії, в основному, здійснюють окремі українські банки з іноземним капіталом за узгодженням з іноземними банками.

Також у прес-службі стверджують, що це "можна розцінити як змову, метою якої є не стільки заробити на спекуляціях, скільки втягти валютний ринок у нестабільність і розкрутити інфляційні процеси".

"Нацбанк попереджає, що у випадку здійснення подібних намагань з боку окремих уповноважених банків, він буде вживати до цих банків заходи для припинення їхніх валютних операцій на міжбанківському валютному ринку шляхом відкликання дозволів на здійснення таких операцій", - відзначається в прес-релізі.

Як повідомлялося, з початку року офіційний курс гривні зріс на 4,7% - c 5,3054 грн./$1 до 5,05 грн./$1. Курс гривні на міжбанку зміцнився на 5,7% - до 5,00 грн./$1, за 2004 рік - на 0,47%, до 5,3056 грн./$1.

У липні та серпні на міжбанку спостерігається істотне перевищення пропозиції валюти над попитом, що змушує НБУ викуповувати надлишкову пропозицію валютних засобів. У той же час, за даними операторів ринку, в останні тижні НБУ проводить інтервенції нерегулярно і викуповує не всю надлишкову валюту, хоча і за курсом вище ринкового.

Так, у понеділок ринкові котирування знаходилися на рівні 4,96-4,99 грн./$1, але Нацбанк викупив надлишкову пропозицію валюти за курсом 5,00 грн./$1.

За перше півріччя НБУ купив на міжбанку біля $4,6 млрд., тоді як у цілому за минулий рік $2,6 млрд.

 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування