Турчинов каже, що Порошенко хоче відібрати в Ющенка повноваження

П'ятниця, 26 серпня 2005, 11:19

Голова СБУ Олександр Турчинов вважає, що ідея секретаря Ради нацбезпеки і оборони Петра Порошенка щодо створення при РНБО Комітету з питань державної та внутрішньої безпеки є прямим посяганням на повноваження президента України.

"Я бачу тут пряме посягання на повноваження президента України і спробу штучно обмежити його вплив на спецслужби країни", - сказав Турчинов в інтерв’ю своїй прес-службі, розісланому в п’ятницю.

За його словами, формулювання "при РНБО" – досить абстрактне. "До РНБО крім президента входять голова Верховної Ради, прем’єр-міністр, керівники силових відомств і т.д. Виникає питання, при кому конкретно хочуть створити ці органи? Думаю, відповідь, яку намагаються закамуфлювати під вивіскою РНБО, зрозуміла усім – при Порошенку", - каже голова СБУ.

"Але подібні структури можна створювати тільки при президентові, який відповідно до українського законодавства, формулює та ставить завдання перед структурами, що відповідають за безпеку країни. Переконаний, що президент для виконання цих конституційних завдань, посередників не потребує", - сказав він.

Пропозиція ж про введення посади заступника секретаря РНБО – Директора національної розвідки, на думку Турчинова, "суперечить не лише законодавству, а й здоровому глузду".

"Є Конституція і Закон "Про РНБО України", згідно з яким ні Секретар, ні його апарат не наділені функціями, притаманними спецслужбам, зокрема розвідці", - каже голова СБУ.

"Нормальна людина просто не може собі уявити сірий чиновницький апарат, який окрім своєї основної функції – готувати засідання дорадчого органу при президентові також займається розвідкою, контролем телекомунікацій, спеціальним зв’язком, криптографічним захистом інформації, а у вільний від цієї роботи час проводить судову реформу і керує тим, що залишиться від СБУ", - вважає він.

"Оптимізм викликає тільки те, що ми не побачимо такого гібридного монстра, бо жодної серйозної державної справи чиновники-ініціатори таких "реформ" не довели до позитивного результату (україно-російські відносини, придністровський конфлікт, наведення порядку на складах боєприпасів тощо)", - відзначає Турчинов.

Що стосується ідеї Порошенка про передачу від СБУ функцій слідства та боротьби з оргзлочинністю до інших правоохоронних органів, Турчинов зазначив: "Прагнення позбавити Службу її функції боротьби зі злочинністю, що загрожує безпеці держави, можна розглядати як "замовлення" з боку тих, кого дуже турбують розслідування, що проводить СБУ".

Коментуючи слова секретаря РНБО про те, що реформу правоохоронних органів треба починати саме з СБУ, Турчинов наголосив, що "Служба безпеки не чекала поки її почнуть реформувати зверху чи збоку й сама ініціювала цей процес".

"Був підписаний відповідний Указ президента щодо змін організаційної структури СБУ. В результаті, більше ніж вдвічі скоротилась кількість департаментів, головних управлінь, які мали самостійний статус. Служба звільнилась від дублюючих, неефективних ланок і функцій, що суперечать законодавству", - пояснив він.

Турчинов також спростував заяву заступника Порошенка Юрія Петроченка про те, що РНБО не отримувала запиту СБУ з вимогою роз’яснити, що мав на увазі Порошенко, заявивши про загрози державній безпеці з боку силових структур.

"Збрехав пан Петроченко і про те, що Порошенко не отримував мого запиту", - сказав Турчинов, додавши: "До речі, відповіді ми так і не отримали. Прикро, коли брехня і некомпетентність публічно видаються за реформаторські новації".

***

Водночас прес-служба Порошенка поширила коментар секретаря РНБО з приводу заяви Турчинова, де стверджується, що "керівництво Апарату РНБО зіткнулося переважно з особистими образами".

"Як громадянину України мені дуже приємно, що Голова СБУ Олександр Турчинов так жваво підтримав мою ініціативу щодо обговорення проблеми реформування правоохоронних органів... Але, на превеликий жаль, знову замість змістовної публічної дискусії та обговорення цієї проблеми по суті, керівництво Апарату РНБО зіткнулося переважно з особистими образами", - говориться в коментарі.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування