Ющенко не зможе протягти Єханурова одразу

Середа, 14 вересня 2005, 12:17

Більшість українських політологів вважають, що парламент з першого разу не затвердить кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем'єра.

Про це свідчать результати експерт-опитування, проведеного серед політологів, Центром досліджень політичних цінностей, повідомляє УНІАН.

Зокрема, директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку Дмитро Видрін висловив упевність, що Верховна Рада дасть згоду на затвердження Єханурова прем'єр-міністром.

"З великою вірогідністю, що так, тому що ця людина дуже зручна всім, дуже вірна своєму керівництву, намагається бути неконфліктним. До нього настільки ніхто серйозно не ставиться, що з великою вірогідністю за нього проголосує більшість", - сказав політолог.

Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський прогнозує непростий процес ухвалення кандидатури Єханурова на посаду глави уряду.

"Це буде складний процес, і в будь-якому разі Єхануров не набере більше, ніж 240 депутатських голосів (хоча імовірність такого результату є – за умови супердисципліни фракцій при голосуванні). Але фанфар, як у Тимошенко, не буде", - сказав він.

"Справа в тому, що є політичні сили, які вже заявили, що не будуть підтримувати запропоновану кандидатуру. Таких приблизно третина в парламенті. І є ще третина, яка ставитиме певні умови. Це означає, що фактично лише третина парламенту абсолютно точно буде підтримувати кандидатуру Єханурова", - вважає Погребинський.

На його думку, потрібно добрати близько половини з тих, які ставитимуть умови. "Це серйозна робота, і навряд чи вона закінчиться результатом більшим, ніж 240 голосів", - додав він.

На думку президента Центру соціальних досліджень "Софія" Андрія Єрмолаєва, під час першого голосування на підтримку кандидатури Єханурова висловиться близько 230 депутатів, але експерт висловлює сподівання, що все-таки Єхануров отримає підтримку з першого разу.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що про затвердження Верховною Радою кандидатури Єханурова з першого разу можна буде говорити лише "тоді, коли буде ясно, скільки фракцій та депутатських груп підпишуть Декларацію про співпрацю, запропоновану Ющенком".

"Поки що, на мій погляд, стабільної кількості голосів депутатів, які б підтримали Єханурова, немає", - сказав Фесенко.

На його думку, “нинішній тиждень і початок наступного тижня команда президента буде працювати з депутатськими фракціями, щоб заручитися підтримкою голосів необхідної кількості народних депутатів".

За його словами, це стосується фракції "Регіони України", позафракційних депутатів і, можливо, таких депутатських об'єднань, як "Вперед, Україно!", та частково депутатів із "Єдиної України". Є вірогідність, що партія Губського може бути солідарною з БЮТ і ПРП та виступити проти кандидатури Єханурова. Звичайно, буде потрібна й підтримка Народної партії Литвина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування