Зварич допомагає Ющенку скасувати політреформу й уникнути імпічменту

Четвер, 15 вересня 2005, 13:08

При ухваленні Верховною Радою законопроекту про внесення змін до Конституції була порушена конституційна процедура.

Про це сказав виконуючий обов'язки міністра юстиції Роман Зварич на прес-конференції в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

Зварич відзначив, що законопроект 4180, що розглядався і був остаточно ухвалений Верховною Радою, мав істотні технічні зміни у порівнянні з тим текстом законопроекту, який було спрямовано до Конституційного суду для надання висновку про відповідність статтям 157 і 158 Основного закону.

"Мені здається, конституційна процедура була порушена, й у такому випадку Конституційний суд може винести відповідне рішення", - заявив Зварич.

Він нагадав про прецедент, коли Верховна Рада розглядала законопроект про внесення змін у Конституцію, що стосуються повноважень Рахункової палати. Після надання висновків Конституційним судом депутати внесли в законопроект виправлення і звернулися до КС із проханням роз'яснити, чи необхідно в такому випадку звертатися для надання повторного висновку.

"Тоді КС підтвердив, що процедура повторного направлення після внесення змін у законопроект повинна дотримуватися", - відзначив в.о. міністра.

Зварич сказав, що "якщо говорити як лицемірний правовий буквоїд", то можна було б зачепитися за формулювання перехідних положень законопроекту 4180, у яких говориться, що він набирає чинності з дня набуття чинності закону про внесення змін до Основного закону про вдосконалення місцевого самоврядування.

Як відомо, 8 грудня 2004 року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Конституції, що передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження терміну повноважень парламенту до 5 років.

Зварич також заявив, що підставою для початку процедури імпічменту президенту може бути винятково карний злочин, повідомляють "Новости Украина"

За словами Зварича, його "здивувала" необережність висловлювань лідера фракції СДПУ(о) Леоніда Кравчука про те, що нібито фінансування російським олігархом Борисом Березовським виборчої кампанії президента Віктора Ющенка є підставою для початку процедури імпічменту президента.

В.о. міністра юстиції також назвав заяви Кравчука "абсолютно безвідповідальними".

Як відомо, у середу Кравчук заявив, що Березовський виділив на виборчу кампанію Ющенка 15 мільйонів доларів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування