Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ахметова позбавлять контролю над вугільною галуззю?

П'ятниця, 30 вересня 2005, 12:26

Представники Фонду держмайна почали перевірку законності приватизації ЗАТ "Горлівський машинобудівник", ВАТ "Дружківський машзавод", ВАТ "Новгородський машзавод", які входять до складу торгово-промислової компанії "Укрвуглемаш".

Про це в п'ятницю пише "Комерсант-Україна", посилаючись на прес-службу ФДМ.

"Ці підприємства були продані за заниженими цінами, крім того, не виконано цілу низку пунктів у договорах про продаж. Тому ми почали комплексну перевірку їхньої приватизації, і якщо вдасться знайти порушення в процесі приватизації, ми повернемо через суд їх у держвласність", - заявили в прес-службі.

Крім того, як пише "Комерсант", діяльністю "Укрвуглемаша" зацікавилися й у Міністерстві вугільної промисловості.

У понеділок голова міністерства Віктор Тополов заявив, що Мінвуглепром має намір проаналізувати роботу "Укрвуглемаша" та його договірні відносини з підприємствами, що входять до його складу.

Як заявили в прес-службі Мінтопенерго України, "якщо виробників гірничо-шахтного устаткування повернуть у держвласність, ми зможемо спокійно розірвати договір з "Укрвуглемашем".

У самому "Укрвуглемаші" і на підприємствах коментувати заяви представників ФДМ відмовилися.

Як відзначає видання, ТПК була створена компанією АРС, що належить донецькому підприємцю Ігорю Гуменюку, і корпорацією "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД), чиїми власниками виступають бізнесмени Сергій Тарута і Віталій Гайдук.

Однак, як повідомили в ІСД, "в результаті власником "Укрвуглемаша'" стали структури, що належать бізнесмену Ринату Ахметову, афілійовані із ЗАТ "СКМ".

У СКМ зі свого боку заявили, що компанія не є власником будь-якої частки в статутному фонді "Укрвуглемаша". При цьому в прес-службі відзначили, що "кілька заводів, що входять у СКМ, успішно співпрацюють з ТПК".

Експерти вважають, що реприватизація зазначених заводів може позбавити Ахметова контролю над вугільною галуззю.

"Зараз за рахунок цін на постачання гірничо-шахтного устаткування Ринат Ахметов по суті контролює норму прибутку шахт, – заявив член комітету з ПЕК Верховної Ради Михайло Волинець.

Тому, на його думку, реприватизація ключових виробників "позбавить його можливості контролю над усією вугільною галуззю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: