Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи думають, що епоха олігархів закінчилась

Понеділок, 24 жовтня 2005, 15:43

Українські політологи вважають, що проведення аукціону з продажу ВАТ "Криворіжсталь" знаменує собою закінчення епохи олігархічного капіталізму в країні.

Шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало зазначив, що сьогоднішня подія "знаменує кінець епохи олігархів", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що, взагалі-то, реалізувалася одна з ключових ідей "помаранчевої революції", нової влади й екс-прем'єра Юлії Тимошенко", - сказав політолог.

"А саме, продемонструвати можливості чесного проведення тендера з продажу найбільшого підприємства по стандартах, що існують у світовій практиці, яких дотримуються у демократичних країнах", - додав Полохало.

За його словами, сумно, що "такий акт спізнився рівно на 15 років - адже тим самим було продемонстровано, що усе, що приватизувалося до цього проходило не транспарентно, але проходило закрито, при змові або при симбіозі влади і наближених до влади, що стали згодом олігархами".

"Це все-таки капітуляція тренду, що уособлював симбіоз бізнесу і влади, і особливо важливим тут було відношення великих гравців і відношення міжнародної спільноти", - зазначив політолог.

"Якщо Україна хоче дійсно вступити до СОТ, одержати статус ринкової економіки, сьогоднішня подія повинна стати не виключенням, а повинна бути правилом", - додав він.

Разом з тим, Полохало вважає, що приватизація "Криворіжсталі", швидше за все, буде виключенням. За його словами, укладений союз між президентом Віктором Ющенком та олігархами "продовжує олігархічне життя в Україні", і опір з їх боку буде продовжуватися.

У той же час директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов також вважає, що "продаж "Криворіжсталі",... свідчить про вступ України в постолігархічну епоху трансформації національного капіталу".

За словами політолога, повторна приватизація "Криворіжсталі" на відкритому конкурсі свідчить також про те, що "позиції президента країни, позиції нового уряду досить сильні".

Важливим моментом угоди, за словами Карасьова, є те, що "конкурс було проведено на об'єктивних і рівних умовах, що свідчить про те, що покупку здійснив той, хто зумів забезпечити більшу ціну".

"Оскільки це зробила транснаціональна корпорація "Mittal Steel", це також може свідчити про те, що в Україну починає входити великий, серйозний, промисловий, транснаціональний капітал", - додав політолог.

"Це також серйозний сигнал для інших найбільших транснаціональних інвесторів, що змогли переконатися, що приватизаційні угоди в Україні можуть проходити в конкурентних і рівних умовах і, відтак, в Україні можна бути переможцями великих реприватизаційних конкурсів", - зазначив Карасьов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування