Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Економіка утекла від Тимошенко в тінь більше, ніж від Януковича?

П'ятниця, 28 жовтня 2005, 15:02

Рівень тіньової економіки в Україні за підсумками першого півріччя 2005 року виріс до 32% відносно офіційного обсягу валового внутрішнього продукту (ВВП).

Такі оцінки Мінекономіки наводяться в аналітичній записці, підготовленій групою експертів у рамках складання консенсус-прогнозу макропоказників на 2005-2006 роки.

Водночас у першому кварталі рівень "тіні" вдалося зменшити до 28-29% у порівнянні з 35% - у першому півріччі 2004 року.

"Наявність невирішених проблем в економіці не сприяла закріпленню тенденцій до скорочення тіньового сектора", - констатують експерти.

На їхню думку, серед причин цього - погіршення підприємницького середовища після масштабних змін у законодавстві в ході внесення змін у держбюджет-2005 рік, наслідком чого стало скорочення приросту іноземного капіталу в Україну.

У записці відзначається, що доходи зведеного бюджету України за вісім місяців 2005 збільшилися на 49,7%, витрати - на 41,2%, а профіцит склав 6,9 млрд. грн., у тому числі державного бюджету - 5,2 млрд. грн.

"Рівень перерозподілу ВВП через бюджет виріс до 33,3% у порівнянні з 27,7% за аналогічний період минулого року, що в цілому свідчить про істотне збільшення податкового навантаження на економіку", - відзначають експерти.

За їх даними, переплати за податками, зборами обов'язкових платежів у зведений бюджет на 27 вересня цього року складали 15,7 млрд. грн., що в 1,5 рази перевищує показник на початок року, тоді як обсяги простроченої заборгованості з відшкодування ПДВ виросли до 2,6 млрд. грн.

"Тобто, практично соціальні виплати поточного року здійснюються за рахунок вилучення коштів підприємств, росту державних боргових зобов'язань і скорочення украй важливих бюджетних витрат для підтримки в належному стані важливих інфраструктурних об'єктів", - говориться в аналітичній записці.

Експерти також вказують на істотне уповільнення темпів приросту інвестицій в основний капітал: з 32,2% - у першому півріччі 2004 року до 8,5% відсотків - у січні-червні 2005 року. При цьому в структурі інвестицій за джерелами фінансування значно зменшилася (на 6,7 процентного пункту) питома вага коштів державного і місцевого бюджетів на капіталовкладення.

У записці також відзначається, що ревальвація реального обмінного курсу гривні за вісім місяців цього року на 14,1% знизила конкурентноздатність українських підприємств і зумовила негативні структурні зміни в експорті.

Консенсус-прогноз складається в рамках проекту "Мета розвитку тисячоріччя" програми розвитку ООН.

У його розробці беруть участь Міністерство економіки, Інститут економічного прогнозування НАН України, Міжнародний центр перспективних досліджень, МВФ, Інститут економічних досліджень і політичних консультацій, ТОВ "Альфа і К", "CASE Україна", Інститут еволюційної економіки, журнал "Експерт", Науково-дослідний економічний інститут, державний НДІ інформатизації і моделювання економіки.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування