Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Без України в ЄС не буде стабільності?

Четвер, 6 жовтня 2005, 10:24

Євросоюз не має відмовлятися від подальшого розширення, оскільки перспектива членства країн Східної Європи є найважливішою умовою розвитку стабільності ЄС.

Про це пише в четвер британська газета "Financial Times", переклад якої наводить Иносми.ру.

"Розширення ЄС є даністю, а перспектива членства в цьому союзі виступає як найважливіший фактор, що поступово приносить стабільність і демократію найнеспокійнішим кордонам союзу - західній частині Балканського півострова і західним республікам колишнього Радянського Союзу, Україні, Молдові і Білорусі", - пише видання.

Водночас автор відзначає, що "агонізуючий процес переговорів про мандат для Туреччини на початок переговорів про членство цієї країни в ЄС виснажив ентузіазм багатьох урядів країн ЄС до будь-яких подальших розширень свого союзу".

"Утома від розширення" очевидна на більшій частині Західної Європи", - йдеться в статті.

Тому, усім країнам, що прагнуть стати членами союзу, планується запропонувати "політику добросусідських відносин", що передбачає плани розширення торгівлі й інвестицій, повномасштабний митний союз, полегшення візових режимів і допомогу в будівництві нових інститутів для зміцнення демократії.

Автор називає це "поганою ідеєю", оскільки "політика добросусідства не дає потрібних цим країнам гарантій для залучення іноземних інвестицій, зміцнення їхньої впевненості в собі, викорінювання корупції і запобігання повернення до диктатури".

"Візьміть до приклада Україну. Помаранчева революція була тріумфом демократії і свідченням впливу розширеного Євросоюзу. Саме завдяки новим членам, особливо Польщі і Литві, президент Кучма був змушений анулювати сфальсифіковані результати виборів", - йдеться в статті.

За словами автора, Британія, Франція і Німеччина "не хотіли дратувати президента Путіна, ставлячи під сумнів результат, який хотіла Росія".

"Перемога Ющенка є великим плюсом закордонної політики ЄС і потужності вулиці", - вважає автор. Однак, на його думку, Ющенко "уже потрапив у серйозні проблеми".

"Його перший уряд провалився, економіка сповільнилася... Популярність партії Ющенка впала, і перемоги на наступних парламентських виборах може домогтися проросійська партія", - йдеться в статті.

"Financial Times" завершує статтю твердженням, що проголошення можливості членства навіть у далекій перспективі демократичній Україні і Білорусі дуже підтримало б демократію в обох країнах.

"Це також сигнал Москві, що Євросоюз життєво зацікавлений у тому, що там відбувається. Це не змагання в стилі холодної війни. Мова йде про гарантування миру і стабільності в регіоні", - пише "FT".

Як відзначає видання, "було би трагедією, якби лідери ЄС втратили бачення більш широкої перспективи, переймаючись переварюванням нещодавньої хвилі розширення".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: