Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку пообіцяли 500 млн. євро

Середа, 16 листопада 2005, 18:39

Президент Віктор Ющенко взяв участь в Українсько-французькому енергетичному форумі, що відбувся в середу в Парижі.

Як повідомляє прес-служба глави держави, учасники форуму обговорили співробітництво між країнами в енергетичній сфері.

У ході форуму Ющенко закликав французькі компанії інвестувати в Україну, відзначивши, що в наступному році уряд планує виставити на продаж близько 15 підприємств.

Ющенко повідомив про будівництво нового газопроводу в рамках міжнародного газотранспортного консорціуму, що планується почати найближчим часом.

"Завдяки цьому проекту наша держава може збільшити обсяг постачань природного газу в Європу на 22 млрд. кубометрів", - додав він. Зокрема, можливе збільшення постачань казахської нафти через Україну в Європу за допомогою нафтопроводу "Одеса - Броди".

Особливу увагу учасники форуму приділили темі атомної енергетики і питанням безпеки. Ющенко підкреслив, що зараз Україна зацікавлена в якнайшвидшому будівництві саркофага над 4-м блоком Чорнобильської АЕС.

Він також відзначив високі досягнення Франції в сфері атомної безпеки, завіривши, що цей досвід необхідний Україні. Зокрема, Ющенко назвав французький досвід переробки уранових руд і вихід на повний цикл виробництва палива для атомних електростанцій.

Говорячи про розвідку нафтових і газових родовищ, Ющенко завірив, що в Україні буде переглянута концепція такої діяльності, і видача ліцензій на неї відбуватиметься винятково через прозорі конкурси.

Глава держави підкреслив, що одним з найперспективніших для подібних досліджень територій є шельф Чорного моря, вивчення якого потребує інвестицій.

Сторони домовилися про створення комісії зі співробітництва в сфері енергозбереження. Планується, що в таку комісію ввійдуть не тільки представники ділових кіл, але і профільні міністри.

Крім того, Ющенко повідомив про плани будівництва міжнародного морського порту Донузлав і закликав французьких партнерів взяти участь у даному проекті.

У свою чергу, представники французьких компаній заявили, що готові інвестувати 500 млн. євро у будівництво портів в Україні.

Україну на цьому форумі представляв перший заступник міністра палива й енергетики, голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко, президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, голова правління ВАТ "Укртранснафта" Олександр Тодійчук, посол України у Франції Юрій Сергєєв.

З французької сторони були представники компаній Gaz de France, Areva, Framatome, Alstom, Renault, Societe General, Vinci, Medef International.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...