Ющенко з Тимошенко не об'єднуються, а просто піаряться?

Вівторок, 22 листопада 2005, 13:25

Політичні експерти вважають піаром заяви "Народного союзу Наша Україна" і Блоку Юлії Тимошенко про їхнє можливе блокування на парламентських виборах у 2006 році.

Політолог Кость Бондаренко вважає, що лідери НСНУ президент Віктор Ющенко й БЮТ екс-прем'єр Юлія Тимошенко ніколи не були по-справжньому єдиною командою, і на виборах не стануть об'єднувати зусилля.

"Зараз їм об'єднуватися я не бачу навіть сенсу політичного, ні з тактичного, ні із стратегічного погляду. Якщо вони навіть і заявлять про об'єднання, то це буде тільки піар-хід і не більше", - сказав він Українським новинам.

Бондаренко вважає, що дії цих політичних сил демонструють, що в кожної з них свої плани на майбутню кампанію й своя стратегія.

Реклама:

"Об'єктивні сигнали свідчать про те, що почалася виборча кампанія, і кожна персоніфікована політична сила іде на вибори, маючи свою стратегію, концепцію й плани на майбутнє", - сказав Бондаренко.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що в цих політиків складно відокремити піар від справжніх політичних ходів, підкріплених діями.

"Зараз важко казати, чим це завершиться - може закінчитися великим піаром, який елегантно переходить у великі скандали, або може закінчиться вимушеною політичною взаємодією. Я не кажу в жодному разі про злиття. Треба чітко розуміти, що говорити можна тільки про блокування, але в жодному разі про злиття", - сказав він.

Водночас Небоженко бачить сигнали до зближення цих двох політичних сил.

ВІДЕО ДНЯ

"Немає взаємних нападок під час розмов про необхідність об'єднання команд. Навіть найлютіші прихильники того чи іншого боку намагаються поводитися миролюбно й не обвинувачувати ні в корупції, ні в зрадництві, ні в фізичних вадах", - сказав Небоженко.

Керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що останні заяви про наміри блокуватися більше викликані святковим настроєм Дня свободи.

"Заяви про необхідність об'єднатися збігаються з помаранчевим святковим настроєм майданного виборця, який сьогодні ностальгує за об'єднавчим ефектом Майдану", - сказав він.

Водночас він пояснює об'єднавчу риторику й зростанням рейтингу Партії регіонів.

"Тому необхідність протистояти так званому реваншу теж створює передумови для об'єднавчих зусиль, хоча б у форматі демонстрацій, заяв, намірів", - сказав Карасьов.

Експерти вважають неправильним святкування Дня свободи як історичної реконструкції подій кінця 2004 року, коли Тимошенко і Ющенко були в одній команді.

"Я не прихильник таких святкувань. Треба пам'ятати, знати свою історію, але не відновлювати щороку історію в подробицях", - сказав Бондаренко.

"Радянська фальш та український фольклор", - прокоментував Небоженко інсталяцію Майдану.

Карасьов, навпаки, вважає, що святкування потрібне, оскільки сама подія дуже вагома.

"Можливо, це виглядає дещо штучно й декоративно на тлі нинішньої соціально-економічної ситуації й розділення команди на дві політичні сили, але помаранчева революція - це даність, явище, від якого йде новий історичний відлік країни", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування