Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенку дали статус. Блер розсипався у компліментах

Четвер, 1 грудня 2005, 10:41

Лідери України та Євросоюзу досягли згоди про надання Україні статусу країни з ринковою економікою.

Про це повідомив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу на прес-конференції по завершенню саміту Україна-ЄС за участю прем'єра Великобританії Тоні Блера.

"Ми досягли сьогодні згоди про надання статусу з ринковою економікою", - зазначив Баррозу.

У свою чергу президент Віктор Ющенко заявив, що "сьогодні ми отримали чітке політичне рішення про надання Україні статусу країни з ринковою економіки".

"Зміна статусу тягне за собою цілий логічний ланцюжок змін наших стосунків. У тому числі в політиці антидемпінгових розслідувань, митних тарифів, платежів тощо. Ми переключили режим наших стосунків на якісно інший режим!", - сказав президент.

Ющенко також додав, що протягом "одного-двох місяців" мають бути вирішені технічні питання переходу від політичної заяви до формального надання статусу ринкової економіки.

Прем’єр Тоні Блер відзначив, що "люди в Україні надихнули всю світову спільноту. "Всі стежать за вашим поступом з почуттям захвату і солідарності", - додав він.

"Велика різниця полягає в тому, чим була Україна рік тому, і чим вона стала зараз. Ми підписали низку угод - Україні надано статус ринкової економіки, а на початку 2006 року ми сподіваємось на успішний вступ України до СОТ", - сказав Блер.

Блер сказав, що "перспектива України дійсно дуже-дуже чітка".

Блер у Києві. Фото АР

"Є два елементи. Перший – це продовження політичного прогресу, це стосується демократії та верховенства права. Друге – це економіка, відкриття України як ринкової економіки", - сказав Блер.

"Це так важливо для Європи, тому що я назвав би це інфраструктурою спільних цінностей", - додав Блер і знову підкреслив: "Я вважаю, що дуже скоро буде вступ України до СОТ".

Президент Єврокомісії Баррозу також висловив упевненість в успішному завершенні переговорів про спрощення візового режиму для українців.

"Ми щойно почали переговори щодо сприяння візовому режиму. Тепер це залежить від якості виконання наших перемовників".

"Візова угода і угода про реадмісію нелегальних мігрантів ідуть спільно. Якщо буде воля з обох боків – а я вважаю, що ми її маємо – то рано чи пізно це буде завершено і успішно", - сказав Баррозу.

"Майбутнє України з Європою", - наголосив Баррозу.

У свою чергу, Ющенко назвав нинішній саміт "найуспішнішим" з проведених.

Фото прес-служби президента

Ющенко повідомив, що за підсумками саміту підписано меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва в енергетичній галузі між ЄС та Україною, угоду про співробітництво щодо цивільної глобальної навігаційної супутникової системи, угоди між Україною та ЄС про деякі аспекти повітряного сполучення.

"Було особливо підкреслено ефективність у реалізації плану ("Україна-ЄС") в торгово-економічній сфері, юстиції і внутрішніх справах", - зазначив Ющенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування