Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія попереджає ЄС про неприємності через Україну

Вівторок, 13 грудня 2005, 10:04

Росія й Україна можуть підписати необхідний пакет документів, що регулює відносини в газовій сфері до 1 січня 2006 року.

Така домовленість була досягнута на переговорах міністра промисловості й енергетики Росії Віктора Христенка і міністра палива й енергетики України Івана Плачкова в понеділок у Москві, повідомляє центр громадських зв'язків Мінпаливенерго.

Тим часом російський газовий монополіст "Газпром" попередив про можливе скорочення постачань у Європу з 2006 року через розбіжності з Україною з приводу цін на газ.

Про це пише у вівторок газета "Fіnancіal Tіmes", статті якої цитує "Reuters".

Як пише газета, російська держкомпанія може урізати експорт газу з 1 січня, якщо Україна не погодиться платити за ринковими цінами, що піднялися за останній рік.

Однак Київ вимагає, щоб Москва дотримувалася договору, підписаного три роки тому, про постачання дешевого газу в обмін на пільгові тарифи експорту газу по трубопроводу в Європу.

"Газпром" хоче переглянути угоду і готовий виключити з неї пункт про постачання газу, що зараз йде в Україну його трубопроводами, відзначає "Fіnancіal Tіmes".

"Відповідальність за скорочення постачань у Європу буде лежати цілком на Україні", - наводить газета слова голови "Газекспорту" Олександра Медведєва. У свою чергу, "Нафтогаз України" покладає на "Газпром" відповідальність за можливий дефіцит газу у європейських споживачів.

"Газпром" забезпечує чверть постачань газу в ЄС по трубопроводах, що йде на захід через Східну Європу. Євросоюз вважає, що розбіжності Росії й України не загрожують постачанням на його територію.

Як відомо, нещодавно президент Росії Володимир Путін розкритикував владу України за відмову прийняти висунутий "Газпромом" ультиматум. Він заявив, що Москва не збирається субсидіювати українську економіку за допомогою дешевого газу.


"Інтерфакс-Україна", Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...