Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

УКРАЇНА НЕ ЗАПРОСИТЬ НЕЧЕСНИХ РОСІЯН НА ВИБОРИ

Вівторок, 13 грудня 2005, 10:51

Україна утримується від запрошення місії спостерігачів від СНД спостерігати за парламентськими виборами в Україні 2006 року.

Про це заявив на брифінгу у вівторок  речник МЗС України Василь Філіпчук, повідомляє УНІАН.

За його словами, однобічна політична орієнтація керівництва місії СНД у ході спостереження за президентськими виборами в Україні 2004 року призвела до тенденційного та заідеологізованого підходу і викривлених, далеких від об'єктивності висновків.

"Це спричинило принципові розбіжності між висновками місії спостерігачів від СНД та інших міжнародних організацій і засвідчило необхідність суттєвого перегляду принципів та організаційних засад її діяльності", - заявив Філіпчук.

Він нагадав, що зазначені факти зумовили рішення президента Віктора Ющенка призупинити участь України у діяльності місії до її кардинального реформування, про що МЗС офіційно повідомило виконавчий комітет СНД.

Виходячи з цього, українська сторона не направляла офіційних делегацій до складу місій спостерігачів від СНД на вибори, що відбувалися в державах-учасницях Співдружності у поточному році.

"Рішення щодо призупинення участі України у місії спостерігачів від СНД залишається незмінним, а відтак, українська сторона утримується від запрошення зазначеної місії на парламентські вибори в Україні 2006 року", - сказав він.

Філіпчук також нагадав, що міністр закордонних справ Борис Тарасюк передав від імені президента запрошення генеральному секретарю Ради Європи Террі Девісу та генеральному секретарю ОБСЄ Марку Перрену де Брішамбо направити представників цих міжнародних організацій для спостереження за виборами в Україні.

Також запрошення від імені міністра закордонних справ щодо направлення в Україну міжнародних спостерігачів було передано директору Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Крістіану Штрохалю.

Водночас, як повідомляє Ліга, у зв’язку з цим Компартія заявила, що влада готує фальсифікацію виборів 2006 року у Верховну Раду і місцеві ради.

На їхню думку, документ також є "яскравим свідченням незаконного втручання влади й особисто президента у виборчий процес і незаперечним свідченням підготовки з їхнього боку фальсифікації виборів".

"Ми засуджуємо ганебну практику фальсифікації виборів, яку Кучма підніс до рангу державної політики, а Ющенко руками, які нібито "ніколи не крали", вкотре намагається украсти в наших громадян можливість вільно і законно обирати владу, яка б діяла в інтересах народу й України", - йдеться в заяві КПУ.

Як відомо, спостерігачі від місії СНД визнали результати другого туру президентських виборів в Україні, згідно з якими переміг Віктор Янукович, і зафіксували лише незначні порушення законодавства під час голосування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування