Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пінчук втратив свій завод згідно з кодексом УРСР

П'ятниця, 16 грудня 2005, 10:04

Договір про купівлю 50%+1 акції Нікопольського феросплавного заводу концерном "Придніпров'я" визнана недійсною.

Таке рішення господарського суду Дніпропетровської області оприлюднив обраний 30 серпня глава наглядової ради НЗФ Сергій Грищенко, передає Комерсант-Україна.

"Договір, що був укладений між ФДМ України і ПФК "Придніпров'я", був визнаний недійсним, відповідно до невідповідності нормам закону по статті 48, 59 Цивільного кодексу УРСР", - говориться в рішенні суду.

Згідно ст. 48 ЦК УРСР, угода між суб'єктами права визнається, що невідбулася з моменту підписання, якщо вона суперечить закону. Згідно ст. 59 ЦК УРСР, угода визнається недійсною, якщо вона суперечить інтересам держави.

Раніше Вищий госпсуд визнав, що продаж 50%+1 акції НЗФ "Придніпров'я" є "незаконним і суперечним інтересам держави".

Прес-секретар "Інтерпайпа" Кіра Шульгіна відмовилася коментувати таке рішення Дніпропетровського господарського суду.

Тим часом гендиректор і голова профкому НЗФ відправили главі представництва Світового банку в Україні Полю Бірмінгему і старшому представнику Міжнародного валютного фонду в Україні Джеффрі Френксу листа, у якому поскаржилися на рішення госпсуду Дніпропетровської області.

На думку представників НЗФ, воно націлено на присвоєння контрольного пакета акцій підприємства шляхом його захоплення.

"Ситуація, що склалася навколо нашого підприємства, ставить під сумнів голосні заяви нової влади про закінчення процесів реприватизації в Україні", – говориться в листі.

У представництві Світового банку заявили, що поки не одержували листа від НЗФ, але втручатися в суперечку двох господарюючих суб'єктів не будуть, оскільки "вона знаходиться поза компетенцією банку".

Експерти відзначають, що рішення суду може бути використано Кабміном і групою "Приват" для проведення перевірки діяльності заводу за підсумками 2005 року.

"Це рішення дозволяє Кабміну і КРУ провести масштабну перевірку роботи НЗФ, і, таким чином, воно буде використане як інструмент тиску на керівництво заводу", – вважає заступник голови комітету з промислової політики Верховної ради Володимир Демьохін.

У Кабміні повідомили, що на початку наступного року будуть "проводити комплексну перевірку роботи всіх держпідприємств, у тому числі і НЗФ, за підсумками 2005 року".

Раніше Дніпропетровський госпсуд також визнав дійсними загальні збори акціонерів НЗФ від 30 серпня. Позов був поданий міноритарним акціонером підприємства компанією Wisewood Holding Ltd, що діє в інтересах групи "Приват".

"Придніпров'я" контролюється корпорацією "Інтерпайп", що належить зятю екс-президента Кучми Віктору Пінчуку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: