Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна не сприймає російський шантаж, бо знає, що без неї не можуть

Четвер, 22 грудня 2005, 12:26

Україна підтверджує прагнення розвивати дружні відносини з Росією, однак заявляє, що ніколи не сприйме шантаж і тиск.

Про це заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк на прес-конференції за підсумками цього року, передає УНІАН.

"Ми підтверджуємо прагнення розвивати дружні, партнерські, добросусідські відносини з Росією, однак ми ніколи не сприймемо шантаж і тиск, які радше нагадували в минулому відчайдушні спроби самоутвердитись, аніж зважено проводити політику серйозного міжнародного гравця", - заявив міністр.

Тарасюк констатував, що конфронтаційна лінія, яка простежується у діях і заявах деяких російських політиків, звужує можливості для нормального діалогу між двома країнами.

Він також зазначив, що не праві ті, хто говорить про надмірну залежність України. "Варто пам'ятати, що Україна залежна від Росії настільки ж, наскільки Росія від України", - сказав він.

За словами Тарасюка, у нього немає сумнівів, що газову проблему, яка виникла між Україною і Росією, буде вирішено. "І справа, мабуть, не в сумах і не в цифрах, які, до речі, не можуть бути ані зрозуміло пояснені і аргументовані, справа у підходах, які демонструють наші партнери", - додав він.

Міністр також зазначив, що у відносинах України і Росії є труднощі, але він не хотів би їх драматизувати і легковажити ними.

Водночас Тарасюк нагадав, що перший візит Віктора Ющенка на посту президента України був до Росії, що свідчить про пріоритети України в розвитку добросусідських, рівноправних відносин з цією країною.

Він зазначив, що Україна мала намір розглянути новий діалог з РФ, який мав бути партнерським, чітко артикульованим і взаємозрозумілим. Він також відзначив збільшення цього року обсягів товарообігу між двома країнами. За 9 місяців цього року товарооборот збільшився на 17%. Україна і Росія також підготували план дій на 2005-2006 роки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування