Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українських журналістів в Росії відпустили завдяки папірцю

Четвер, 29 грудня 2005, 11:12

Затриманих в російському аеропорту "Шереметєво" журналістів відпустили в обмін на письмове зобов’язання радника президента Ющенка Владислава Каськіва.

Про це "Українській правді" повідомив директор міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

Журналісти і українські експерти приїхали в Москву на круглий стіл, присвяченій газовій кризі, який організовано Об’єднаним громадянським фондом на чолі з Гаррі Каспаровим, Міжнародним інститутом демократії та партією "Пора".

За словами Тарана, Каськів, який також приїхав для участі в засіданні, на бланку радника президента України, який він мав при собі, підписав зобов'язання, що журналісти виїдуть з території Росії 30 грудня.

"Тобто, ніяких понять як закон тут не може існувати. В Росії зобов’язання людини, яка має статус радника, є підставою, щоб уламати російські закони", - зазначив Таран.

Він також пригадав, що востаннє, коли потрібно було реєструвати обладнання, це було під час фашистської окупації. "Тоді забирали радіоприймачі", - додав він.

Як повідомлялося, у четвер зранку українські знімальні групи 5 каналу, каналу СТБ та "Нового" більше двох годин були затримані в російському аеропорту "Шереметєво".

Російська сторона мотивувала затримання необхідністю реєстрації спеціального обладнання, яким вони назвали телекамери.

Як зазначив Таран, згідно з міжнародними нормами, такі документи журналістам при в'їзді в країну не потрібні. "Є режимні об’єкти, де для зйомок потрібні документи. Але коли режимним об’єктом є вся країна, це свідчить про демократію в країні". – сказав він.

За словами Тарана, журналісти їхали для висвітлення круглого столу, присвяченому газовій кризі, який організовано Об’єднаним громадянським фондом на чолі з Гаррі Каспаровим, Міжнародним інститутом демократії та партією "Пора".

За його словами, разом із журналістами прибули експерти, які мали взяти участь у круглому столі. Уся українська делегація відмовилася брати участь у засіданні до вирішення проблеми.

Таран також розповів, що про інцидент вже повідомили посольство України в Росії.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування