Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Через Україну Путін втратив радника

Субота, 31 грудня 2005, 11:20

Колишній радник президента РФ Андрій Ілларіонов заявив, що його відставка обумовлена загостренням відносин між Росією й Україною.

"Безпосередньою причиною моєї відставки з посади радника президента стала ситуація в україно-російських відносинах, у тому числі в газовій сфері", - заявив він у прямому ефірі телеканалу ICTV у п'ятницю ввечері.

"Я не хотів говорити про це раніше, але після подій, що відбулися сьогодні зранку, я не можу більше про це більше мовчати", - сказав Ілларіонов.

Він також порекомендував українській владі й українському суспільству в цілому, відмовитися від закупівлі російського газу.

"Незважаючи на те, що це, напевно, буде дуже важко і дуже непросто, я б, напевно, постарався утриматися від придбання російського газу", - сказав він.

На його думку, "той спосіб, яким ведуться так звані переговори, на жаль, говорить про те, що, скоріше за все, метою, принаймні, з боку Росії, не є досягнення тієї ціни, про яку так багато говориться".

"По-перше, не існує ринкової ціни на газ, тому що не існує газового ринку, і ця ціна є завжди предметом угоди й узгодження двох монополістів: одного монополіста постачальника газу, іншого монополіста, що забезпечує відповідні постачання. Однак у цьому випадку повинна бути усунута цінова дискримінація", - заявив російський експерт.

Він підкреслив, що не може бути такого, що ціни для країн-споживачів, що знаходяться приблизно на одній відстані, відрізнялися в п'ять разів.

Ілларіонов також завив: "Я не можу не звернути увагу на те, що в останні кілька днів відбулося кілька подій в україно-російських відносинах, які не можна інтерпретувати інакше як пов'язані з тим конфліктом, що розвивається на наших очах".

"Тільки що було прийняте рішення про обмеження постачань м'яса через територію України, рішення уряду Росії про встановлення антидемпінгового мита на труби, що поставляються з України. Два тижні тому Держдума ініціювала запит уряду Російської Федерації про перегляд рішення, прийнятого рік тому про стягування ПДВ по країні призначення", - пояснив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування