Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа розбереться, що робити з Україною й Росією

Субота, 31 грудня 2005, 11:33

Єврокомісар з енергетики Андріс Пібалгс проведе нараду Газової координаційної групи в середу, 4 січня, у Брюсселі.

Таке рішення прийнято в п'ятницю, повідомляє представництво Європейської Комісії в Україні.

Як повідомляє Єврокомісія, європейська сторона "уважно слідкує за переговорами України і Росії з газового питання".

"Комісія висловлює стурбованість, але вважає, що угода буде досягнута обома сторонами і, як Росія, так і Україна виконають зобов'язання з постачання газу на європейський ринок, як це було торік", - говориться в прес-релізі.

Євро комісія не виключає обмеження постачань газу. "Навіть якщо обмежена частина постачань на європейський ринок буде перервана, рівень газового тиску і постачань газу буде забезпечений за рахунок інших регіонів", - відзначає представництво комісії.

Разом з тим, в Єврокомісії висловлюється впевненість, що така ситуація не стане причиною нестачі газу в Європі.

Європейська сторона відзначає, що на засіданні Газової координаційної групи 4 січня буде проаналізовано ситуацію й обговорено відповідну реакцію.

У той же час європейські газові компанії переглядають свої дії в умовах можливого дисбалансу в забезпеченні постачань газу, який може постраждати через можливі проблеми після 1 січня.

"Французька газова компанія "Газ де Франс" уважно стежить за розвитком кризи. На даний момент група не розробляла екстрених заходів, але думає над тим, як реагувати в разі потреби", - заявив представник "Газ де Франс".

Російський газ складає у Франції 24% від загального обсягу імпорту, і зараз ця країна має у своєму розпорядженні запаси газу приблизно на 45 днів.

Німеччина, що імпортує з Росії 35% від усіх споживаних обсягів газу, має запаси на 75 днів, повідомив представник німецького уряду Ульріх Вільгельм.

Проте, на випадок ускладнення кризи, Європа не має достатніх стратегічних об'ємів газу, вважає видний аналітик у газовій області Франсіс Перрен.

На його думку, відповідь ЄС на конфлікт між Києвом і Москвою може бути більш дипломатичною, ніж мати відношення до газової сфери.

"За допомогою стриманої дипломатії, Європа спробує надавити на Україну, що є слабкою ланкою в ланцюзі, для того, щоб вона змогла дійти згоди з Росією. Москва до того ж розраховує на те, що її сигнал, насамперед, почують у Брюсселі і європейських столицях", - вважає Перрен.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування