Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" з літаком чекає українців, які раптово полетіли

Субота, 31 грудня 2005, 14:27

"Газпром" готовий до кінця дня підписати з Україною угоду по постачаннях газу в 2006 році, заявив прес-секретар глави "Газпрому" Сергій Купріянов.

"Ми всі на робочому місці, ми працюємо, усі служби готові до того, щоб до кінця цього дня і цього року, за буквально вісім годин, що залишилися, всі необхідні угоди, що регулюють питання транзиту газу через територію України і питання постачань газу на Україну, за ці кілька годин підписати", - сказав Купріянов НТВ у суботу.

За його словами, "ми знаємо, що української делегації немає зараз у Москві, але літак готовий, ми готові все це зробити".

Пізніше в інтерв'ю телеканалу "Росія" Купріянов відзначив: "Ми готові прийняти українську делегацію тут, ми готові обмінятися документами якимось іншим способом, по факсу, наприклад".

"Тобто зараз цілком м'яч на українській стороні", - сказав Купріянов.

"Ми вважаємо, що повинні, безумовно, працювати на ринкових принципах у наступному році, але і ставити в складне положення українське населення, звичайно ж, ми не будемо", - додав прес-секретар глави "Газпрому".

Раніше президент РФ Володимир Путін дав доручення "Газпрому" і уряду здійснювати в першому кварталі 2006 року постачання газу в Україну за цінами 2005 року у випадку, якщо до кінця 31 грудня Київ підпише угоду про перехід на ринкові ціни на газ із другого кварталу 2006 року.

У той же час, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у суботу в ході наради Путіна з членами Ради безпеки заявив про неконструктивну позицію України на переговорах про постачання газу в новому році.

Відкриваючи зустріч, Путін повідомив, що в суботу розмовляв із президентом України Віктором Ющенком про постачання газу з Росії.

Президент Росії поцікавився в глави "Газпрому", як він ставиться до пропозиції Києва зробити паузу на 10 днів, а потім повернутися до переговорів.

"Така пропозиція - це продовження лінії відхилення, - заявив Міллер. - Відстрочка не дасть ніякого результату".

"Українська сторона вчора в однобічному порядку перервала переговори з "Газпромом" і полетіла до Києва", - відзначив глава "Газпрому".

"Усі дії говорять про те, що Україна прагне використовувати створювані проблеми для європейських споживачів газу і тим самим покращити свої позиції в переговорах з "Газпромом", - відзначив Міллер.

Глава компанії додав, що в умовах, коли не укладений контракт на постачання газу в Україну, у "Газпрому" немає підстав їх здійснювати.

Путін попросив главу уряду Михайла Фрадкова доповісти про те, чи пророблена пропозиція про надання Україні кредитної лінії для того, щоб допомогти забезпечити перехід на ринкові ціни в розрахунках за газ.

"Урядові структури детально працюють, щоб вишукати додаткові фінансові можливості і запропонувати прийнятні умови кредитування", - відповів прем'єр.

"Ми хочемо зробити це прозоро, із забезпеченням гарантіями, щоб і допомогти Україні, і забезпечити повернення кредиту", - пояснив прем'єр, додавши, що, на його думку, пропозиція про кредит - хороший вихід із ситуації, що склалася, що дозволить плавно перейти на ринкові відносини. "Ми готові це зробити", - заявив глава кабінету міністрів.

Путін уточнив у Фрадкова, чи не обтяжний кредит для української економіки. "Ця пропозиція не менш обтяжна для нас", - сказав прем'єр, пояснивши, що ці ресурси потрібно буде передбачати в бюджеті.

Прем'єр підтримав позицію "Газпрому".

"Незабаром рік, як почалися ці переговори, але спроби вибудовувати їх у конструктивному ключі не увінчалися успіхом", - сказав Фрадков.

"Я просив би колег з українського уряду подивитися на відносини, що складаються на рівні корпорацій і сказати своє вагоме слово", - відзначив російський прем'єр.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування