Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" звинуватив Росію в порушенні домовленостей і попередив Європу

Неділя, 1 січня 2006, 13:20

"Нафтогаз України" заявляє, що 187 млн кубометрів газу на добу, постачання яких до України скорочено "Газпромом", призначені для транспортування до Європи.

Про це говориться в заяві "Нафтогазу" з приводу обмеження постачання російського газу, розповсюдженій у неділю.

Компанія зазначає, що з 30 грудня 2005 року "Газпром" систематично порушував умови діючого довогострокового Контракту "Про обсяги та умови транзиту російського природного газу територією України".

В односторонньому порядку російською компанією було скорочене постачання через ряд напрямків, яким здійснюється транзит газу до країн Європи, говориться в заяві.

"31 грудня 2005 року між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" відбулися переговори щодо умов надання послуг по транзиту російського газу та оплати за них в 2006 році. Всі вимоги російської сторони, висловлені в ході переговорів, були прийняті українською стороною", - повідомляє компанія.

В результаті переговорів було досягнуто домовленості про те, що в першому кварталі 2006 року умови транзиту російського газу та оплати за нього залишаться такими ж, як і в 2005 році.

Проект договору, в якому передбачався перехід на ринкові принципи оплати за газ з 2 кварталу 2006 року, був направлений російській стороні 31 грудня о 23.09 за московським часом, повідомляє прес-служба.

"Попри це, 1 січня 2006 року о 10.00 на передаточних пунктах газу ГВС Валуйки постачання газу було припинене повністю, а на ГВС Сохранівка та Суджа – скорочене. При цьому скорочено обсяги газу, призначеного для забезпечення транзиту в Європу", - сказано в заяві.

При цьому "Нафтогаз" стверджує, що загальне скорочення обсягів постачання газу складає 187 млн куб м на добу.

"НАК "Нафтогаз України" заявляє, що подібні дії є неприпустимими, оскільки створюють загрозу постачанню природного газу до Європи", - говориться в заяві.

Прес-служба "Нафтогазу" також повідомляє, що скорочення обсягів постачання газу "може призвести до падіння тиску в газопроводі, а отже – до обмеження постачання газу в Європу та часткового обмеження споживачів України".

Команія повідомляє, що для координації дій в ситуації, що склалася, створено оперативний штаб на чолі з прем’єр-міністром Юрієм Єхануровим.

До складу штабу ввійшли перший віце-прем’єр України Сташевський, міністри уряду, керівники НАК "Нафтогаз України" та відповідних установ і організацій.

Керівництво штабу повідомляє, що для потреб комунальної сфери та населення України природний газ та інші енергетичні ресурси будуть постачатися в належних обсягах.

Як повідомлялося, представники "Газпрому" стверджують, що скорочення обсягів постачання газу складає 120 млн кубометрів на добу, а прес-секретар глави правління "Нафтогазу України" Едуард Занюк повідомляв, що поставки російського газу в Україну скоротилися "більш ніж на 100 мільйонів кубометрів".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування