Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко попросить Путіна повернути "віртуальний" "Газпром" на місце

Неділя, 1 січня 2006, 16:55

Україна готова оплачувати російський газ за ринковими, обґрунтованими цінах з 1 січня нинішнього року, заявив президент країни Віктор Ющенко.

"Україна готова до виконання з 1 січня ринкових умов, які будуть досягнуті в рамках переговорів", - сказав президент журналістам у неділю в Києві після наради по газовій проблемі.

Він нагадав, що кілька днів тому "Газпром" офіційно запропонував Україні поставляти російський газ по $230 за тисячу кубометрів.

"Україна заявила, що ця ціна є неприйнятною з однієї причини - вона не носить економічного обґрунтування. Я хочу заявити, що ця ціна є віртуальною. До сьогоднішнього дня Україна не одержала економічного обґрунтування з її формування. Вона не може бути предметом обговорення", - підкреслив він.

"Мені як президенту важко пояснити, чому через 110 км від Києва Білорусія одержує (російський газ) по 46,58 долари, у країнах Балтії - по 120 доларів, у країнах Закавказзя - по 110 доларів... Україна повинна одержувати цей газ в 4 рази дорожче. Я думаю, що це можна трактувати, м'яко говорячи, як некоректне ставлення до українських споживачів", - відзначив президент.

Коментуючи заяву російської сторони про те, що українська сторона нібито вийшла із процесу переговорів, Ющенко сказав: "Українська сторона не виходила й ніколи не вийде з переговірного процесу".

"Я хочу звернутися до президента Росії Володимира Володимировича Путіна, щоб він дав політичні директиви "Газпрому" повернутися за стіл переговорів", - сказав він.

Президент пояснив, що Україна пропонує ввести мораторій на зміну умов оплати послуг із транзиту російського газу по українській території й ціни на російський газ "для завершення переговорів".

Ющенко підкреслив, що Україна готова оплачувати поставки з 1 січня російського газу по тій ринковій ціні, яку обґрунтує Росія.

Він повідомив, що має намір по телефону поговорити із президентами інших країн. Пізніше прем'єр-міністр України Юрій Єхануров уточнив, що президент зв'яжеться з молдавським колегою й главами інших сусідніх держав.

Прем'єр також повідомив, що Ющенко планує здзвонитися з Путіним.

Тим часом, "Газпром" називає повністю обґрунтованої ціну на російський газ для України в 2006 році в $230 за 1000 куб. метрів.

"Ціна, що вийшла відповідно до запропонованого "Газпромом" контрактами на 1 січня, повністю обгрунтована й розрахована як ціна газу, експортованого "Газекспортом" у країни Західної й Центральної Європи net back (за винятком вартості транзиту через територію України)", - заявив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Він додав: "До речі, поставки газу "Газпрому" у Румунію, Болгарію, Угорщину очікуються в діапазоні $230-260 за 1000 куб. метрів, в Австрію, Німеччину, Італію - $245-265 за 1000 куб. метрів".

"Крім того, Україні й самій відомо, яка ринкова ціна газу, адже в неї є контракти по реекспорту газу, у випадку виконання яких в 2006 році ціна поставок газу перевищить 250 доларів", - заявив Купріянов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:01
Виставка досягнень книжкового господарства. В Києві відкрили ще один фестиваль книги
08:54
Італія викликала посла Росії через привласнення майна "дочки" італійської компанії
08:40
Херсонщина: росіяни влучили в об’єкт критичної інфраструктури та навчальний заклад
08:30
Що варто знати про Страсний тиждень: звичаї та церковні традиції
08:22
Росія знову втратила понад тисячу військових за добу
08:15
Скелетоніст Гераскевич: Якщо ми будемо слухати все, що хоче МОК, тоді будемо бачити російських терористів на спортивних змаганнях
08:01
Вчені припускають, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику
07:44
оновлено від 4:40, фотоУ Миколаєві пролунали вибухи, зайнялася пожежа
07:28
Вночі ворог атакував Україну 4 "Шахедами" і 5 БпЛА невстановленого типу – зведення
06:30
В Іраку ухвалили до 15 років ув’язнення за одностатеві стосунки – ВВС
Усі новини...