Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рейтинг України стабільний, але песимістичний

Середа, 11 січня 2006, 19:29

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Рооr's підтвердило суверенні рейтинги України на колишніх рівнях.

Як повідомляється в прес-релізі агентства, прогноз рейтингів - "стабільний".

Довгостроковий рейтинг України по зобов'язаннях в іноземній валюті був підтверджений на рівні "ВВ-", довгостроковий рейтинг по зобов'язаннях у національній валюті - "ВВ", короткостроковий рейтинг - "В".

На рейтинги не вплинуло рішення парламенту України 10 січня відправити у відставку уряд країни, йдеться в повідомленні S&P.

Як сказала кредитний аналітик агентства Хелена Хессел, "голосування з питання про недовіру урядові було підтримано 250 з 450 депутатів, але прем'єр-міністр Юрій Єхануров заявив, що уряд не пов'язаний цим рішенням, оскільки воно суперечить Конституції України".

Президент Віктор Ющенко також засуджує рішення Верховної Ради і підтримує чинний уряд, що, як очікується, буде правомірним до майбутніх парламентських виборів у березні 2006 року, зазначають експерти.

"Політична криза досягла кульмінації після двотижневих суперечок з проблем постачань газу між Україною і Росією", - додала Хессел.

S&P також відзначає, що більш високі ціни на газ будуть тиснути на і без того вже високий рівень інфляції в Україні і можуть сповільнити слабке економічне зростання.

"Зростання ціни, яку Україна зараз платить за газ, може також привести до поточного платіжного дефіциту в 2006 році в порівнянні з профіцитом у майже $3 млрд. у 2005 році, - вважає Хессел.

Аналогічно, на її думку, якщо стрибок цін "вдарить по споживачах, що навряд чи можливо напередодні парламентських виборів, дефіцит бюджету, оцінюваний на помірному рівні в 3-3,5% від ВВП у 2005 році, може значно збільшитися, незважаючи на ситуацію зі збором податків, що покращилася".

Водночас, за словами Хессел, економічні перспективи України не занадто оптимістичні, "особливо у світлі проблем, пов'язаних з важкими політичною та інституціональною реформами, а також управлінням розколотою нацією і вагою реструктуризації промисловості, слабким корпоративним управлінням і недостатньо високою платіжною культурою".

Проте, рівень рейтингів як і раніше підтримується сильною позицією зовнішньої ліквідності і низьким державним боргом, з показниками значно більш високими, ніж у середньому для країн з рейтингом "ВВ", повідомляється в прес-релізі агентства.

Прогноз "стабільний" відбиває значну гнучкість уряду щодо фіскальних параметрів і зовнішньої ліквідності.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування