Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄВРОПА НЕДОРАХУВАЛАСЯ ВЕЛИЧЕЗНИХ ОБСЯГІВ ГАЗУ

Понеділок, 2 січня 2006, 13:05

Поставки російського газу в Угорщину знизилися 1 січня на 40%, заявила угорська газова компанія MOL.

За словами її представників, це призвело до аналогічного падіння об'ємів газу, що поставляється з Угорщини до Сербії та Боснію.

У випадку якщо температура впаде до мінус 6 градусів, доведеться тимчасово відключати подачу газу споживачам, попереджає компанія.

У той же час, польська газова компанія PGNi також повідомила про падіння тиску на газорозподільній станції на кордоні з Україною.

В офіційній заяві PGNi говориться, що падіння тиску було зареєстровано 1 січня об 11 годині за місцевим часом (12 година за Києвом).

Експерти газової компанії пов'язують це з припиненням імпорту російського природного газу в Україну.

PGNi заявляє, що падіння тиску може викликати недостачу природного газу в Польщі. Прогнозований дефіцит палива - близько 14% від необхідного країні об'єму газу.

Крім того, поставки природного газу в Австрію, здійснювані Росією через територію України, скоротилися 1 січня на 18 %.

За словами представника австрійської енергетичної компанії OMV Беттіни Гнейсз, о 17:00 за місцевим часом у газових мережах країни було зафіксовано різке падіння тиску.

Фахівці OMV не очікували, що постраждають від припинення імпорту російського природного газу в Україну.

Словацька газова компанія SPP також зареєструвала 1 січня падіння тиску в газових мережах країни.

"Незважаючи на падіння тиску, що відбулося сьогодні, газовий конфлікт між Росією й Україною не повинен вплинути на ситуацію в Словаччині", - заявив представник SPP Дана Крсакова.

Разом з тим, британський міністр енергетики Малкольм Уікс заявив, що рішення "Газпрому" про припинення поставок газу в Україну може вплинути на ціни у Великобританії.

За словами міністра, у Великобританію безпосередньо з Росії газ не імпортується, тому для британців "немає негайної загрози" у російсько-українському конфлікті. При цьому він підкреслив, що через суперечку Москви й Києва можуть піднятися ціни на європейському газовому ринку.

Як тільки з'явилися перші повідомлення про можливе відключення газу Україні, деякі компанії відразу підняли ціни на газ. З 1 січня 2006 року компанія Scottish and Southern Energy підвищила суми рахунків за газ й електрику на 13,6 й 12 відсотків відповідно. Крім того, на думку міністра, інші компанії можуть використати конфлікт навколо газопроводу як аргумент для підвищення цін.

Провідна італійська нафтогазова група Eni також відзначила легке падіння тиску газу, що надходить на Апенніни з Росії.

Генеральний директор Eni Паоло Скароні обговорив сформовану ситуацію із прем'єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі й міністром закордонних справ Джанфранко Фіні.


BBC, Lenta.ru, РІА "Новости"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування