Навіть інвестори "Газпрому" не зрозуміли, навіщо потрібно "РосУкрЕнерго"

Середа, 4 січня 2006, 12:51

Схема врегулювання газового конфлікту Росії й України не в усьому зрозуміла портфельним інвесторам - власникам великих пакетів акцій "Газпрому".

Директор з корпоративних досліджень компанії Hermitage Capital Management Вадим Клейнер заявив Агентству газової інформації (АГІ): "Я не розумію, чому RosUkrEnergo повинне брати участь у цій ситуації і чому це не робить сам "Газпром".

"Все те ж саме могла робити 100-процентна дочірня компанія Газпрому. Не зрозуміло, чому 50% її заробітку повинно іти кудись на сторону", - відзначив він.

Однак у цілому Клейнер позитивно відгукнувся про угоду "Газпрому" з "Нафтогазом України", відзначивши: "Ми ставимося до цього позитивно виходячи з того, що ціна реалізації газу виростає для "Газпрому"".

Директор Vostok Nafta Investment Ltd. Сергій Глазер у бесіді з АГІ відзначив, що, незважаючи на роз'яснення представників "Газпрому", залишаються питання з механізмом ціноутворення на газ, реалізований RosUkrEnergo "Нафтогазу України".

Він нагадав про те, що в 2005 році "Газпром" продавав Україні свій газ по $50 за 1 тис. куб. м, а середньоазіатський газ обходився Україні на кордоні з Росією по $90-95 за 1 тис. куб. м.

"Тепер ми підвищуємо ціну газпромівського газу до $230, а середня ціна виходить $95 за 1 тис. куб. м. Не зрозуміло, з якого джерела буде покриватися різниця в ціні, якщо така буде існувати", - помітив він.

У той же час Глазер визнав: "Практика російсько-українських відносин у газовій сфері за останні 10 років показує, що з посередником, яким би вони не був і як би ми не критикували його наявність, виходить краще. Навпаки, коли Газпром виходив на прямі постачання Україні - це приводило до конфліктних ситуацій".

Представник Vostok Nafta також припустив, що угода, укладена сторонами, говорить також про намір "продовжувати розмову по тим критично важливим точкам, які були раніше - зокрема, газотранспортного консорціуму".

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування