Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В телевізор знову залазять маніпуляції

Середа, 1 лютого 2006, 19:20

Лідером інформаційних програм на минулому тижні став став блок "Наша Україна".

Про це свідчать результати моніторингу, проведеного 23-29 січня 2005 року Комітетом "Рівність можливостей" та Асоціацією "Спільний простір" за матеріалами українських і російських каналів.

Про неї повідомили 3560 секунд нейтральної інформації, 245 – позитивної, 85 секунд – негативної.

Партія регіонів отримала у ЗМІ 1,8 тис. секунд нейтральної, 577 - негативної і 4 секунди позитивної тональності.

Про блок Юлії Тимошенко було поширено 1,5 тис. секунд нейтральної інформації, 91 секунда негатива і 16 секунд позитива. Блок Володимира Литвина у новинах зустрічався близько 1,1 тис. секунд нейтральних повідомлень, 87 секунд - негативних і 41 секунда позитивних повідомлень.

Про КПУ ЗМІ повідомляли 737 секунд у нейтральниій тональності, 147 секунд негативно і 43 секунда позитивно. Соцпартії було присвячено 499 секунд в нейтральній тональності, 38 секунд - у негативній і 10 секунд - у позитивній.

Експерти відзначають, що у новинах з'явились маніпулятивні технології.

У програмі "Подробиці" на телеканалі Інтер найактивніше було представлено НСНУ та Партію Регіонів. Попри незначну перевагу НСНУ, простежувались симпатії до Партії Регіонів, зазначається в прес-релізі моніторингу.

На думку авторів дослідження, програма "ТСН" на каналі 1+1 висвітлювала вибори "досить пасивно". "Так у чотирьох із шести програм були лише згадки про діяльність партій. І лише у двох – дещо ширше. При цьому, попри порівняну збалансованість, послідовність сюжетів дає підстави говорити про ознаки застосування маніпулятивних технологій", - говориться в прес-релізі.

Зокрема, експерти відзначили, що подані на каналі сюжети, хоч і не містили негативних оціночних суджень, "але послідовність сюжетів створювала негативний контекст для Партії Регіонів та позитивний – для НСНУ".

"Програма "Час" на 5 каналі усіх, крім НСНУ представляла відносно збалансовано з точки зору обсягів ефіру. При цьому, незважаючи на представлення різних точок зору, мали місце ознаки маніпулятивних технологій. Так у випуску від 27 січня негативний контекст стосовно Партії Регіонів було створено за допомогою послідовності сюжетів", - говориться в прес-релізі.

Натомість, на думку експертів, програма "Факти" (ICTV) дотримувалася "традиційного формату – стисло, об’єктивно, виключно в інформаційному ключі, без явних симпатій, антипатій чи маніпуляцій".

Головною темою переважної більшості сюжетів інформаційного випуску "Новини" на Першому національному упродовж минулого тижня були сильні морози.

"Виборча кампанія дещо відійшла на задній план: найбільш значимим інформаційним приводом стала заява НСНУ про незаконність скасування судимостей лідера "Партії Регіонів" Віктора Януковича. Однак сюжет подавався в нейтральній тональності, без оціночних суджень", - говориться в прес-релізі.

Під час моніторингу вивчались програми "Подробиці" (Інтер), "Подробиці тижня" (Інтер), „ТСН" (1+1), „ТСН-підсумки" (1+1), „Час" (5-й канал, "Факти" (ICTV), "Новини" (НТКУ), „Вчасно. Підсумки" (НТН), „24 години" (Тоніс), „Вікна" (СТБ), Репортер (Новий канал), ТРК „Україна". А також ті російські телеканали, які можна дивитися в Україні: „Сегодня" (НТВ-світ), „Вести" (РТР-планета), „Вести недели" (РТР-планета), Время (ОРТ-міжнародне), Воскресное Время (ОРТ-міжнародне).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування