Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Єхануров запрошує усіх до українсько-російського дітища

Субота, 11 лютого 2006, 18:02

Україна має намір запропонувати Європейському Союзу та іншим іноземним інвесторам взяти участь у будівництві нових газопроводів по своїй території з можливістю їхньої подальшої приватизації.

Про це заявив прем'єр Юрій Єхануров, виступаючи в суботу на зустрічі з адміністративно-господарським активом Івано-Франківської області.

Прем'єр підкреслив, що уряд почне всі необхідні заходи для залучення іноземних капіталів у міжнародний консорціум, що у даний час займається будівництвом газопроводу Богородчани-Ужгород.

"Ми запропонуємо Європейському Союзу, всім іноземним інвесторам, щоб вони брали участь у будівництві додаткових потужностей, оскільки ці потужності надалі можуть бути власністю приватної структури", - сказав український прем'єр.

Він також повідомив, що Україні необхідно закачати додатково 20 млрд. куб. м газу у свої підземні газосховища для забезпечення гарантій постачань газу в Європу.

"Нам потрібно 20 мільярдів кубометрів газу, щоб система була надійною - система для постачань газу в Європу", - сказав прем'єр.

Єхануров підкреслив необхідність модернізації газотранспортної системи, для чого необхідно 5 років, а також розширити можливість українських ПСГ.

"Підземні газові сховища можуть бути окремим підприємством, що зможе заробляти серйозні гроші в майбутньому, однак їхній потрібно перешикувати", - сказав прем'єр на прес-конференції.

Він знову відзначив, що перебудова ПСГ потребує близько $100 млн. інвестицій.

Газопровід Богородчани-Ужгород довжиною 240 км є частиною магістрального газопроводу Новопсков (Росія) - Ужгород (Україна). Його проектна потужність складає 19 млрд. куб. м газу на рік, вартість проекту - біля $560 млн.

Трубопровід пройде по території Івано-Франківської і Закарпатської областей України.
Замовником будівництва газопроводу є ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України" (ГТК, Київ), створене на паритетних засадах НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" (РФ) у 2002 році.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування