Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соратнику Януковича сподобався міністр-критик

Вівторок, 14 лютого 2006, 11:21

Міністерство фінансів заявляє, що компанія "РосУкрЕнерго" може змінювати ціну на газ, який постачається в Україну, з початкової 95 доларів за тис. куб. м.

Про це сказав міністр фінансів Віктор Пинзеник, виступаючи у Верховній Раді.

"Чіткої гарантії фіксованої ціни на газ в підписаних угодах немає. Ціна газу може змінюватися при обґрунтованій вимозі "РосУкрЕнерго"... причому заднім числом", - сказав він.

Також він додав, що ставка на транзит російського газу через Україну може змінюватися тільки двічі до 2030 року.

"...Вона (ставка) не може бути змінена протягом перших 2-х років, а до 2030 року може змінюватися двічі", - сказав Пинзеник.

У той же час голова парламентського комітету з питань ПЕК Андрій Клюєв заявив, що погоджується з оцінкою Пинзеника.

Він вважає, що поява в газових відносинах між Україною та Росією третього суб'єкта в особі "РосУкрЕнерго" та створення з ним СП "УкрГазЕнерго" може завдати важкого удару по нацбезпеці України.

За словами Клюєва, уже сьогодні зрозуміло, що такий крок призведе до передачі НАК "Нафтогаз України" своїх функцій з розподілу та продажу газу спільному підприємству.

Крім того, це призведе до використання непрозорих схем ціноутворення і, можливо, до великої диференціації цін для впливу на фінансовий стан українських підприємств.

Клюєв вважає, що ця ситуація також може призвести до виведення надприбутку в треті країни з метою відходу від оподатковування.

Він підкреслив, що за всім цим реально може піти банкрутство й реструктуризація НАК і як наслідок - відчуження за борги газотранспортної системи України.

Крім того, Клюєв заявив, що підвищення цін на газ - це поштовх до інфляції. "Це неминуче негативно відіб'ється на економіці, на бюджетах усіх рівнів та населенні", - пояснив він.

Як відомо, 2 лютого Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" й "РосУкрЕнерго" створили спільне підприємство ЗАТ "УкрГазЕнерго" для поставок газу в Україну.

Тоді ж "УкрГазЕнерго" й "РосУкрЕнерго" підписали контракт на поставку газу в Україну по 95 доларів за тис. куб. м до 2011 року.

Українські новини, Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування