Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка замінить Україні Росію

Субота, 18 лютого 2006, 12:51

Уряд США ухвалив рішення продовжити проект кваліфікації ядерного палива для АЕС України.

Про це повідомив перший заступник міністра торгівлі США Девід Семпсон у суботу під час зустрічі з прем’єр-міністром України Юрієм Єхануровим.

За його словами, уряд США прийняв рішення про продовження програми кваліфікації ядерного палива, розглянувши листа від українського уряду, який був направлений американській стороні 2 листопада 2005 року.

За словами Семпсона, вже сьогодні американська сторона передасть українському уряду листа щодо продовження проекту зі створення альтернативних джерел ядерного палива.

У свою чергу Єхануров відзначив, що це є "чудовою новиною для України".

Семпсон також заявив, що американські компанії можуть допомогти Україні диверсифікувати її енергопостачання.

"Ми вважаємо, що американські компанії мають кращу кваліфікацію і рівень експертизи в енергосекторі й у більш широкому розумінні, я вважаю, що знайдуться американські компанії, які будуть зацікавлені працювати в Україні, щоб розширити і диверсифікувати її енергопостачання", - сказав заступник міністра.

Раніше президент Віктор Ющенко заявляв, що в країні необхідно реалізувати програми щодо диверсифікованості джерел постачання енергоносіями.

В той же час, посол США в Україні Джон Гербст після зустрічі з Єхануровим повідомив, що Сполучені Штати виступають проти створення в Україні замкнутого ядерного циклу.

"Я не думаю, що це шлях, яким треба прямувати", - зазначив Гербст. За його словами, "в світі багато країн, які вже мають це (замкнутий ядерний цикл)".

10 лютого Єхануров заявив, що повний ядерний цикл з виробництва палива може бути створений в Україні за 12 років.

Єхануров підкреслив, що на сьогодні Україна на 100% залежить від російського ядерного палива, і тому є потреба створити власне виробництво.

Ядерне паливо для українських АЕС із 1996 року поставляє російська компанія ВАТ "ТВЕЛ". Торік ядерне паливо для Південно-Української АЕС поставила американська компанія "Вестінгауз".

УНІАН, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування