Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні пророкують фінансову кризу

Середа, 1 березня 2006, 16:28

Перехід України на нову макроекономічну модель, яка характеризується значним зростанням соціальної підтримки бюджетної сфери, у випадку її продовження несе загрозу макроекономічній стабільності.

Так сказав голова Ради Національного банку Валерій Геєць на засіданні уряду в Києві в середу.

"Ми можемо серйозно підірвати макроекономічну стабільність, тому що виникла ілюзія кредитної та приватизаційної її підтримки. Це надзвичайно важливе питання вже цього року", - сказав він.

"Нам треба підійти до питання перегляду макропоказників і засад грошово-кредитної політики, щоб адекватно підготуватися до цих процесів", - додав Геєць.

Він пояснив, що модель досить швидко почала давати збій через те, що внутрішній попит став задовольнятися за рахунок імпорту. Це призвело до швидкого погіршення платіжного балансу.

Геєць підкреслив, що уряд не має погоджуватися з необґрунтованими, з макроекономічної точки зору, пропозиціями профспілок про подальше підвищення заробітної плати, тому що це призведе до значного зростання дефіциту торговельного балансу, розбалансування бюджету і розкручування спіралі "зарплата - ціна".

Голова Ради НБУ підкреслив, що Україна нагромадила досить серйозний валовий зовнішній борг - 49% від ВВП на 1 липня 2005 року, що у випадку продовження такої моделі й інвестиційної пасивності є передумовою фінансової кризи.

Він нагадав, що середній валовий зовнішній борг серед країн, які пройшли кризи в другій половині XX століття, склав 43,5% ВВП.

"Найбільше турбує короткостроковий зовнішній борг, що вже зашкалює - 17,7% від ВВП. Це досить серйозна передумова, що може спрацювати, якщо ми не наведемо порядку в держбюджеті й у політиці заробітної плати", - підкреслив Геєць.

Він додав, що додаткову загрозу фінансової дестабілізації несуть ініціативи парламенту з масштабних виплат дітям війни і по знецінених внесках в Ощадбанку.

У такій ситуації голова Ради НБУ радить Кабміну вийти з ініціативою перегляду бюджету, обмеження бюджетних витрат, збільшити контроль над витратою місцевих запозичень.

"З огляду на стан справ місцевих бюджетів, їхні можливості, покриття інвестиційних зобов'язань, усе це ляже на державний бюджет ", - пояснив він.

Геєць також підкреслив необхідність якнайшвидшого підписання меморандуму між НБУ й урядом про погоджені дії.

На його думку, у випадку реалізації цих та інших заходів уже через два роки Україна може знову перейти на модель економічного зростання.

"Це все не катастрофічно. Є всі підстави зберегти макроекономічну стабільність і вийти в 2006-2007 р. на новий ступінь підйому економіки, а вже в 2007-2008 р. забезпечити стабільне економічне зростання", - підсумував Геєць.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:03
У Молдові зацікавилися кількома телеканалами через можливий зв’язок з олігархом-втікачем Шором
07:59
Росія атакувала три ТЕС: є серйозні руйнування − ДТЕК
07:57
футболКлуб Першої ліги звернувся до Шевченка з проханням захистити футболіста від мобілізації
07:50
ЄСПЛ зобов’язав Грузію сплатити компенсації протестувальникам, постраждалим у "ніч Гаврилова"
07:38
Росіяни пошкодили критичну інфраструктуру на Кіровоградщині і Полтавщині: поранили дитину
07:12
футбол"Боруссія" повторно обіграла ПСЖ і стала першим фіналістом Ліги чемпіонів
07:08
доповнено На Київщині горить об’єкт цивільної інфраструктури, є влучання на Вінниччині
06:33
Після масованої атаки знову оголошували тривогу: окупанти запустили ракету на захід країни
06:26
Цієї ночі відбулася масована атака на енергооб’єкти у шести областях – Міненерго
06:24
Чому День пам'яті та перемоги над нацизмом в Україні тепер святкують 8 травня: пояснює історик
Усі новини...
Реклама: