Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гра Путіна не завадить Україні бути головною

Четвер, 2 березня 2006, 09:44

Туреччина підтримує Україну на шляху до Євроатлантичної інтеграції та вступу до Світової організації торгівлі.

"Туреччина підтримує переведення України в статус країни плану набуття членства в НАТО”, - заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк в середу в Анкарі.

Він також повідомив, що у підсумку переговорів, що відбулись в середу, відносини України і Туреччини набули стратегічного характеру.

В свою чергу державний міністр Туреччини Кюршат Тюзмен заявив, що як наслідок цього підтримка України при вступі до СОТ "отримає новий зміст”.

"Таким чином, буде можливе втілення двостороннього бажання підписати угоду про вільну торгівлю”, - заявив Тюзмен.

"І кінцева наша мета – перетворити чорноморський регіон в зону вільної торгівлі”, - додав він.

Тарасюк також сказав, що "обидві країни за потенціалом мають підстави стверджувати, що вони належать до країн рівня регіональних лідерів, і взаємини між ними мають усі підстави розвиватися як взаємини стратегічного характеру”.

Крім того, Тарасюк вважає, Україна не втратить своєї ролі як транспортер газу ще багато років.

Так він прокоментував пропозицію російського президента Володимира Путіна продовжити газопровід через Чорне море, Туреччину, Грецію до Італії в обхід України.

"Будь-які додаткові газопроводи не можуть перебити важливість для енергопостачання в країни ЄС української газотранспортної системи, яка є і багато років ще залишиться найголовнішою газотранспортною артерією для всієї Європи”, - зазначив Тарасюк.

Він також сказав, що в майбутньому Україна зможе забезпечувати себе газом сама: "Через декілька років Україна може самозабезпечити себе газом. Що і як робити для цього, ми вже знаємо”, - зазначив він.

На питання, чи не суперечитиме така співпраця Анкари із Москвою домовленостям про співробітництво в енергетичній сфері, яких досягли міністри закордонних справ Туреччини та України, Тарасюк зазначив:

"Якщо це відповідає національним інтересам Росії і Туреччини, то чому ж ні? Так само як нашим національним інтересам відповідає інший маршрут, який буде проходити через Україну”.

"Ми можемо знайти спільний інтерес в реалізації проекту транспортування газу через Туреччину, який носить назву "Набукко” – додав він.

Тарасюк також згадав про можливість відновлення проекту транспортування нафти з півдня на північ Туреччини, щоб досягти порту Самсун, з якого паливо переправлялося танкерами до Одеського нафтового терміналу. Звідти, за його словами, нафту можна перекачувати в Європу через нафтопровід Одеса-Броди.

"Від цього буде вигода всій Європі”, - додав він.

Проект "Набукко” має провести газ через Туреччину, Болгарію, Угорщину та Румунію до Австрії.

Українська правда

Читайте також про особливості передвиборчої кампанії в розділі "Вибори"

Ні Ющенко, ні Янукович не обійдуться без Литвина

Для Тимошенко Ахметов - остання надія

На виборах у Києві з'явився віртуальний блок?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: