Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні радять почекати, поки НАТО розвалиться

Четвер, 2 березня 2006, 11:47

Український політолог, директор Європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитро Видрін вважає, що в НАТО ми можемо вступити через три-п'ять років.

"До НАТО ми можемо вступити через три-п'ять років", - сказав Видрін в інтерв'ю "Новости Украина".

Водночас, Видрін переконаний, НАТО "організація, що минає", яка незабаром буде трансформуватися або буде замінена новою силовою структурою.

"Поки неясно, але швидше за все, вона буде називатися Сили Безпеки ОБСЄ", - сказав політолог.

"Я думаю, що варто трошки почекати і дочекатися, поки НАТО розпадеться і замість НАТО, де головну роль грають Сполучені Штати, виникнуть силові структури об'єднаної Європи, ЄСівські", - відзначив він.

Видрін припускає, що в новій організації "Україна вже може грати більш гідну і більш важливу роль".

Політолог виділяє дві основні причини, за яких "з великою імовірністю НАТО може або якимсь чином змінитися, трансформуватися або бути заміненої власними силами безпеки ЄС".

За його словами, перша причина полягає в дуже складному механізмі ухвалення рішення, досягнення консенсусу в Альянсі.

"Уже зараз НАТО випробує великих труднощів зі швидким і ефективним прийняттям рішень. Чим далі, тим складніше", - сказав Видрін.

Він пояснив, що рішення НАТО "може заблокувати будь-яка країна, навіть така маленька, як, приміром, Естонія".

У той же час Видрін додав, що "НАТО вже досягло межі свого розширення і по кількості країн, і по якості культури країн, що входять до неї".

"Я думаю, що критична маса знаходиться буквально на рівні додатково ще однієї, максимум двох країн. Далі приймати рішення буде неможливо, особливо маючи такі незговірливі країни, як країни Східної Європи", - заявив Видрін.

Друга причина, на думку політолога, полягає в тім, що "Європа усе більше перетворюється в єдиний економічний і політичний механізм, що вимагає абсолютно адекватних і власних сил безпеки без залучення заокеанських партнерів".

"Це приведе до того, що ці сили будуть створюватися, конкурувати з НАТО, а на якомусь етапі витісняти НАТО", - вважає Видрін. При цьому, США стосовно НАТО будуть знаходитися "у партнерських відносинах - у таких, як сьогодні Росія стосовно НАТО".

Політолог вважає, що "ці процеси уже відбуваються усередині НАТО – просто ми їх не бачимо". "Але я думаю, що радикальні зміни відбудуться протягом найближчих п'яти років", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування