Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура включилася у політичну боротьбу і розповіла, як Турчинов "слухав" журналіста

П'ятниця, 24 березня 2006, 13:21

Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування телефону журналіста газети "Сегодня" Олександра Корчинського після публікації його замітки про перебування генерала Олексія Пукача, підозрюваного у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, в Ізраїлі.

Про це на прес-конференції сказав заступник генерального прокурора Віктор Шокін, повідомляє Обком з посиланням на "Українські новини".

За його словами, 25 червня 2005 року Служба безпеки відкрила оперативно-розшукову справу, яка передбачала прослуховування телефону Корчинського.

Шокін зазначив, що рішення про відкриття ОРС за законом ухвалює особисто керівник органа, тобто на той час його ухвалював колишній голова СБУ Олександр Турчинов.

За словами заступника генпрокурора, телефон Корчинського прослухувався до 12 липня 2005 року, коли ОРС була закрита.

Шокін зазначив, що прослуховування проводилося за санкцією суду, яка була видана до 25 грудня 2005 року, а тому такий короткий термін ОРС є дивним і безпрецедентним.

Заступник генпрокурора заявив, що це прослуховування було порушенням прав Корчинського.

Він повідомив, що ОРС була відкрита стосовно невстановлених осіб Генпрокуратури, які, нібито, повідомили Корчинському про місцезнаходження Пукача, і самого Корчинського, який поширив цю інформацію через публікацію в газеті.

Шокін зазначив, що при цьому Корчинському пред'являлися звинувачення у зловживанні службовим становищем співробітником правоохоронних органів, у той час як він таким не є, а таке звинувачення було необхідно, щоб мати право почати ОРС.

Шокін заявив, що в такий спосіб ОРС була відкрита шляхом підробки документів.

"Ця ОРС заведена незаконно шляхом підробки документів тільки з одною метою, щоб ваш колега (Корчинський) не міг нормально працювати", - сказав він.

За словами Шокіна, після закриття ОРС її матеріали були знищені. Він повідомив, що ця ОРС мала кодову назву "Зрадники".

"Це, напевно, ви і я або хтось ще", - сказав Шокін, звертаючись до Корчинського, додавши, що Турчинов у липні 2005 року відправляв колишньому генпрокурору Святославу Піскуну секретного листа, у якому звинувачував у витоку інформації Шокіна.

Шокін також припустив, що такі звинувачення були спробою СБУ виправдати свої непрофесійні дії в результаті яких Пукача не було затримано в Ізраїлі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: