Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеника вражають дірки і доброчинність за чужий рахунок

Середа, 10 травня 2006, 12:20

Міністр фінансів Віктор Пинзеник пояснює блокування прийняття фінпланів великих держкомпаній-монополістів у запропонованому ними вигляді необхідністю оптимізації управління діяльністю компаній.

Зокрема, це питання ефективного управління держвласністю, що прямо пов'язана з наповненням бюджету, сказав міністр в інтерв'ю газеті "Дело".

"Держава повинна одержувати прибуток на власність чи ні? Якщо вона його не одержує, виникає питання, навіщо вона йому?", - запитав Пинзеник.

Міністр навів приклад: "Укртелеком" хоче інвестувати 750 млн. грн. у мобільний зв'язок третього покоління. Перше питання, що ставить Мінфін, - а скільки взагалі коштує зв'язок третього покоління, скільки треба інвестицій?".

"Друге - звідки ресурси, третє - а які результати це дасть? Ви цього ніде не побачите, у жодному плані компанії, інвестиційної його частини - є витрати, і незрозуміло, на що вони йдуть, які результати одержить власник", - додав Пинзеник.

За його словами, у "Нафтогазі" те ж саме": "Доходи компанії на цей рік майже на 457 млн. перевищують витрати (доходи - після відрахування податків 37,619 млрд. грн., витрати - 37,162 млрд. грн.). Це їхні цифри. Питання - звідки "дірка" майже в 9 млрд.?".

"У "Нафтогазі" немає грошей. У нього залишається 450 млн. прибутку. А він планує вкласти тільки за кордон 2 млрд. грн.", - зазначив Пинзеник.

"Торік "Нафтогаз" вклав внутрішні капітальні інвестиції на 3,6 млрд., а на цей рік подав проект на 6 млрд. У нього що, прибуток збільшився? Ресурс з'явився? Тобто компанія "дірку" собі робить сама", - заявив міністр.

"Крім того, по жодному проекту на цифру інвестицій немає обґрунтувань - яких витрат він вимагає, який результат цих вкладень. З якою метою держава дозволяє вкласти певну суму коштів?", - додав він.

У той же час Пинзеник повідомив, що "на утриманні "Нафтогазу" - 1500 об'єктів соцсфери".

"Ви знаєте, що він - акціонер семи банків, страхової компанії, ВАТ "Запорожкокс", заводу безалкогольних напоїв? Це пов'язано з газом? Наша пропозиція - продати ці компанії, це не його діяльність...", - пояснив міністр.

На питання про незгоду Мінфіну на переоцінку балансової вартості "Укрзалізниці" Пинзеник відповів: "У 2004 році компанія одержала 3 млн. грн. прибутку, а в 2005 році - вже 1,588 млрд. Проект фінансового плану 2006 року - прибуток 21 млн. Ви помітили різницю? Куди дівається прибуток?".

"Піднявши (за рахунок переоцінки фондів) норми амортизації - це збільшує витрати. Збільшується сума коштів, що до скарбниці не доходять, тому ми цього не підтримуємо", - заявив міністр.

У той же час він звернув увагу на витрати на доброчинність: "Доходи держкомпанії не є її власністю, тому що власник - держава. А тут доброчинність торік - 248 млн. На це треба спокійно реагувати?".

Про роботу з уточнення фінпланів монополістів Пинзеник розповів, що "буває, що за 10 хвилин до наради по фінпланах приносять чергові пропозиції, що до цього не оброблялися, і їх треба перелопатити".

"Якщо ми, наприклад, вимагали від них деякі документи півроку - ніякої реакції, я їх одержав два дні назад і за годину до наради. А я повинен прийти на нараду і приймати рішення, де стоїть питання ціною в мільярди державних грошей", - закінчив міністр.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: