Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт вважає, що ЄЕП Ющенка і К˚ є викликом Росії

Середа, 24 травня 2006, 09:47

ГУАМ є викликом амбітним намірам Росії домінувати на територіях поза її кордонами, проте не загрожує російським інтересам.

Таку думку висловив доктор Сванте Корнелл з Інституту Центральної Азії та Кавказу університету Упсала у Швеції, повідомляє Бі-Бі-Сі.

"ГУАМ є одним з елементів, одним з механізмів, які роблять важким завданням для Москви використання СНД для домінування на території колишнього Радянського Союзу. Але знову ж таки ГУАМ не є загрозою російським інтересам як таким, можливо, ГУАМ просто є викликом амбітним намірам Росії домінувати на територіях поза її кордонами", - пояснив Корнелл.

Він також наголосив, що ГУАМ - це добровільна організація чотирьох країн, які хочуть розвивати політичні й економічні зв'язки насамперед й лише частково співпрацювати в галузі безпеки.

"На мою думку, немає в їхній співпраці нічого такого, що би турбувало Росію. Росія є дуже великою країною, яка також є серйозним гравцем у військовій галузі. А члени ГУАМ, порівняно з Росією, є меншими країнами. І вони задіяні у співробітництві, яке не спрямовано проти когось", - додав він.

Відповідаючи на питання, хто з чотирьох країн є справжнім лідером ГУАМ, експерт відповів:

"В 90-х роках, коли ще був живий Гейдар Алієв, хтось пожартував, що, мовляв, Азербайджан є мозком ГУАМу, а Україна - двигуном. Україна бере тим, що має великі розміри та є надзвичайно важливою для Заходу", - зазначив він.

"Без України ГУАМ неможливий. Але в рівній мірі кавказька складова ГУАМУ - Азербайджан та Грузія - також важлива. І якщо говорити про економічну, енергетичну складову діяльності ГУАМу, тут без Азербайджану не обійтися", - додав він.

"Навряд чи можна говорити про одноосібного лідера в ГУАМ. Однією з найсильніших сторін ГУАМу є та, що немає домінуючої сили в ГУАМі, немає країни, яка б хотіла домінувати над іншими. ГУАМ - це група країн, з'єднаних спільними інтересами", - наголосив Корнелл.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування